Försäkringskassan

Mer jämställt barnbidrag efter lagändring

Dela

Den 1 mars 2014 trädde lagändringen om automatiskt delat barnbidrag mellan föräldrarna i kraft. Siffror visar att förändringen ledde till att betydligt fler föräldrar än tidigare delar på barnbidraget. För föräldrar med barn födda månaden innan lagändringen är siffran 3 procent medan motsvarande siffra månaden efter genomförandet är 54 procent.

Huvudregeln är att barnbidraget ska delas mellan barnets föräldrar. Men om föräldrarna är överens om att mamman eller pappan ensam ska vara mottagare av barnbidraget, kan de gemensamt välja detta. Över 40 procent av föräldrarna väljer att överlåta bidraget på den ena föräldern. I drygt 93 procent av fallen överlåts barnbidraget helt till kvinnan och i sju procent av fallen till mannen.

- Den stora överlämningen till kvinnor tyder på att kvinnorna ofta är projektledare i familjerna. Vi arbetar för att ännu fler ska dela på barnbidraget och vår utgångspunkt är att alla föräldrar ska vara i grunden likställda, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Innan lagändringen gick barnbidraget automatiskt till mamman och så har det varit sedan den första utbetalningen 1948. Även om en stor andel överlåter bidraget till sin partner så har lagändringen medfört att betydligt fler delar på barnbidraget.

- Ett tips är om man vill överlåta barnbidraget till den andre föräldern är att göra en enkel banköverföring. Då behöver man inte vända sig till Försäkringskassan och slipper därmed en del administrativt arbete, säger Niklas Löfgren.

 

Bilagor

- Statistik för barnbidrag, läs här.

Kontakt

Vill du veta mer eller ha hjälp med kontakt: ring presstjänsten på 010-116 98 88.

Dokument

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum