Dagens Samhälle

Mer pengar ger inte bättre skolresultat

Dela

Sveriges 25 största kommuner lägger mer än 3,5 miljarder kronor i extra stöd till skolor med svåra socioekonomiska förutsättningar, visar Dagens Samhälles granskning. Och staten utlovar nu ytterligare miljarder. Men enligt de få utvärderingar som gjorts ger mer pengar inte bättre skolresultat.

Regeringen presenterade för några veckor sen ett nytt statsbidrag som ska ge en mer jämlik skola. Inom tre år är bidraget uppe i 6 miljarder per år.

Men enligt skollagen är kommunerna redan i dag skyldiga att fördela resurserna till skolan efter elevernas behov. Och de 25 största kommunerna lägger i år över 3,5 miljarder kronor på socioekonomiskt baserade tillägg till grundskolor, visar en enkät som Dagens Samhälle gjort.

Men knappt några kommuner har hittills försökt ta reda på vilka effekter extraanslagen fått. De få utvärderingar som gjorts har inte kunnat påvisa några positiva effekter alls.

Enligt en rapport från Stockholms kommun sjunker till och med resultaten på de skolor som får högst socioekonomisk ersättning. En allt lägre andel av eleverna på dessa skolor blir gymnasiebehöriga, och enligt rapporten är det ”oroväckande att så kraftiga resursförstärkningar inte ger utslag på resultaten”.

Dagens Samhälles enkät visar också att de 25 största kommunerna lägger mellan 3 och 18 procent av den totala skolbudgeten för att jämna ut de socioekonomiska förutsättningarna.

Exempelvis Stockholm fördelar drygt 1 miljard kronor om året enligt socioekonomiska kriterier. Tilläggen varierar mellan knappt 2 000 kronor och drygt 50 000 kronor per elev, vilket betyder att de högsta tilläggen nästan fördubblar skolpengen.

Hela artikeln bifogas.

Nyckelord

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum