Vänsterpartiet Malmö

Mer progressivitet i förskolan!

Dela
Malmö stad har sedan 2015 en väldigt bra konstruktion med förskole- och fritidshemsavgifter. Den innebär att de med låga inkomster betalar inga eller låga avgifter. Problemet är att inkomstnivåerna inte har indexerats och det har lett till att progressiviteten urholkas.
Anders Skans och Nina Jakku. Fotograf: Emmalisa Pauly
Anders Skans och Nina Jakku. Fotograf: Emmalisa Pauly

- Ändras inte inkomstnivåerna varje år när lönerna stiger kommer fler och fler tvingas att betala avgift, trots mycket låg inkomst. Vi kräver nu att kommunfullmäktige ser till att progressiviteten ökar och fler får låg eller ingen taxa, säger Anders Skans (V) gruppledare och en av motionärerna. 

På Vänsterpartiets initiativ genomfördes 2020 en utredning som lade fram förslag på hur en indexering ska kunna ske, men kommunstyrelsen tog inget beslut om att genomföra förslagen. Man lade bara rapporten till handlingarna. Vänsterpartiet lämnar därför idag in en motion som föreslår att nya inkomstintervaller införs i taxan för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet så att progressiviteten ökar och fler får låg, eller ingen, taxa.

- I dessa tider av ökade kostnader för alla, så är avgifter speciellt kännbara för
de som tjänar allra minst. Därför behöver vi se till att låginkomsttagare får betala mindre, säger Nina Jakku (V) kommunfullmäktigeledamot och den andre motionären.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anders Skans och Nina Jakku. Fotograf: Emmalisa Pauly
Anders Skans och Nina Jakku. Fotograf: Emmalisa Pauly
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Malmövänstern motionerar: Förbättra rehabiliteringsprocessen29.3.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Att hitta rätt kompetens är välfärdens största utmaning. När arbetskraften inte räcker till går det inte att möta kompetensutmaningen enbart genom att rekrytera fler, istället behövs både nya arbetssätt och att tillvarata och utveckla kompetensen hos de befintliga medarbetarna. Samtidigt vittnar många sjukskrivna medarbetare och tidigare anställda inom Malmö stad om svårigheter att rehabiliteras tillbaka till arbete eller få möjlighet att byta arbetsplats eller arbetsuppgifter inom hela staden.

Vräk inte barn!24.3.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Just nu pågår utredningen ”Uppsägning av hyresgäster som begått brott” som ska ”se över den hyresrättsliga regleringen kring uppsägning av hyresavtal i fall där hyres­gästen, eller någon som denne ansvarar för, begått brott i lägenheten eller i närområdet”. Det var den förra regeringen som tillsatte utredningen, men nu har regerings­partierna och SD gått ut med att de vill gå ännu längre. De riktar särskilt in sig på att öka möjligheterna att vräka hela familjer på grund av vad någon i familjen gjort.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum