Uppsala kommun

Mer service och fler arbetstillfällen i Östra Fyrislund

Dela

Det anrika Uppsalakaféet Fågelsången planerar tillsammans med Väsby nya konditori att bygga tre trähus med kafé, handel och annan service i det nya industriområdet Östra Fyrislund. Lokalerna kommer delvis nyttjas av bolagen själva men även hyras ut till andra företag.

De nya husen byggs för handel, kafé och annan service. Foto: Kentaroo Tryman Maskot Bildbyrå
De nya husen byggs för handel, kafé och annan service. Foto: Kentaroo Tryman Maskot Bildbyrå

Just nu pågår arbete för att utveckla Fyrislund till en helt ny stadsdel. Stadsdelen kommer att innehålla allt från stora logistikverksamheter till små hantverksföretag och handel. Totalt kommer det bli cirka 700 000 kvadratmeter verksamhetsyta där uppemot 15 000 personer kommer att arbeta.

Fågelsången och Väsby nya konditori har nu beviljats markansvisningsavtal för ett gemensamt projekt att bygga tre trähus med handel, kafé och annan service. Företagen kommer att driva verksamhet själva, men kommer också att hyra ut till andra företag.

– Snart ska man kunna njuta av Fågelsångens fantastiska utbud även i Östra Fyrislund. Här växer många nya arbetstillfällen fram och med detta skapas både fler jobb och mer service till alla som jobbar här, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande. 

Området har överlag höga ambitioner för hållbarhet, vilket även gäller för de aktuella byggnaderna. De kommer att byggas i trä, ha solceller på taket kopplade till batterier för energilagring och laddningsplatser för elfordon. Dessutom ska mobilitetslösningar som till exempel bilpool, elcyklar och packcyklar finnas tillgängliga inom fastigheterna.

– Det kommer att arbeta många människor i närområdet så vi är glada att få ett närcentrum med kafé, restaurang och service till området. De som arbetar i Fyrislund får en mötesplats där man kan integrera med andra, säger Henrik Hammas, projektledare, Uppsala kommun.

Ett markanvisningsavtal är en överenskommelse som ger byggaktören ensamrätt att under en begränsad tid förhandla med kommunen om överlåtelse eller upplåtelse av ett markområde för bebyggande.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

De nya husen byggs för handel, kafé och annan service. Foto: Kentaroo Tryman Maskot Bildbyrå
De nya husen byggs för handel, kafé och annan service. Foto: Kentaroo Tryman Maskot Bildbyrå
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad. I kommunen bor omkring 234 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Rekordmånga gick från försörjningsstöd till arbete eller utbildning18.1.2022 15:05:30 CET | Pressmeddelande

Att arbeta medvetet med arbetsmarknadsinsatser ger resultat. Det bekräftas när insatserna för 2021 summeras. Under året var det rekordmånga Uppsalabor som gick från försörjningsstöd till arbete eller utbildning. För första gången var det också fler kvinnor än män som fick en arbetsmarknadsplanering. Det är ett stort steg i arbetet för att ge fler människor möjlighet till egen försörjning, arbete och framtid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum