Skolverket

Mer skolpersonal med hjälp av statligt bidrag

Dela
Skolverket betalar ut nästan 2,3 miljarder kronor för att lärare och annan personal ska kunna anställas på lågstadiet och i förskoleklasser. Också fritidshem får pengar till personalförstärkningar - en halv miljard kronor. Hela listan över vilka kommuner och fristående skolor som får bidragen finns bifogad.

– Intresset för bidragen är stort och det är glädjande. De gör det möjligt för skolor och fritidshem att anställa mer personal och på så sätt ge eleverna mer tid med sina lärare, säger Johanna Freed, enhetschef på Skolverket.   

Mer tid för eleverna

Syftet med Lågstadiesatsningen är att ge lärarna mer tid till eleverna så att kvalitén på undervisningen förbättras. I år är tredje året som bidraget betalas ut. 285 kommuner, 401 huvudmän för fristående skolor och Sameskolstyrelsen får del av bidraget. Förra året gick bidraget till 290 kommuner, 373 huvudmän för fristående skolor samt till Sameskolstyrelsen och Specialpedagogiska skolmyndigheten.

Hela summan går till personal

Totalt är bidraget på nästan 2,3 miljarder kronor – samma belopp som förra året. Av de pengarna kommer cirka 250 miljoner kronor att gå till att nyanställa. Resten kommer att användas till att behålla den personal som anställdes med statsbidraget från tidigare år.När bidraget har fördelats har Skolverket prioriterat huvudmän som har tagit emot en stor andel nyanlända elever eller där det behövs särskilda insatser för att höja kvalitet och resultat.

Flest lärare anställs

Av dem som nyanställs med hjälp av bidraget är 7 av 10 lågstadielärare, förskollärare eller speciallärare. Men det finns också ett stort behov av exempelvis elevassistenter, lärarassistenter och administratörer som kan avlasta lärarna och ge dem mer tid för undervisning.

Fler söker bidrag till fritidshem

Sedan förra året kan också fritidshem få pengar av Skolverket för att anställa personal. Totalt fördelar Skolverket nästan 500 miljoner kronor och liksom med lågstadiesatsningen är det fler än förra året som sökt och fått bidraget för fritidshem. I år har 276 kommuner, 346 huvudmän för fristående skolor och Sameskolstyrelsen fått bidraget. 2016 gick det till 273 kommuner och 258 fristående skolor, samt Sameskolstyrelsen och Specialpedagogiska skolmyndigheten.

För mer information

www.skolverket.se/lagstadiesatsningen

Kontaktuppgifter

Johanna Freed, enhetschef Skolverket 08-527 332 51

För sifferuppgifter kontakta Oskar Schmidt, handläggare 08-527 337 02 eller skicka e-post till: statsbidrag.lagstadiesatsningen@skolverket.se

Skolverkets presstjänst 08-527 333 00

Nyckelord

Dokument

Om

Skolverket
Skolverket
Svetsarvägen 16
171 41 Solna

08-527 332 00http://www.skolverket.se/

Skolverket ska främja att alla barn och elever får tillgång till en utbildning och verksamhet som är likvärdig och av god kvalitet i en trygg miljö. Vi ska bidra till goda förutsättningar för barns utveckling och lärande samt förbättrade kunskapsresultat för elever.Skolverket tar fram kunskapskrav, föreskrifter, allmänna råd och nationella prov. Vi ansvarar också för den officiella statistiken på skolområdet och gör uppföljningar och utvärderingar.

Följ Skolverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skolverket

Försämrade PISA-resultat i Sverige och i många andra länder5.12.2023 11:05:00 CET | Pressmeddelande

15-åringar presterar sämre i matematik och läsförståelse i Sverige, i övriga Norden samt i de flesta andra OECD-länder. Det visar den internationella kunskapsmätningen PISA 2022. I naturvetenskap presterar de svenska 15-åringarna på samma nivå som i föregående mätning 2018. Trots resultatnedgången ligger Sverige fortfarande på en högre nivå än OECD-genomsnittet i alla tre ämnesområden.

Svenska elever i topp i demokrati- och samhällsfrågor men kunskapsresultaten har sjunkit28.11.2023 10:05:00 CET | Pressmeddelande

Svenska åttondeklassare har mycket goda kunskaper i demokrati- och samhällsfrågor och ligger i toppskiktet i den internationella undersökningen ICCS 2022. Jämfört med 2016 har dock kunskapsresultaten i Sverige sjunkit, vilket också gäller för många av de övriga deltagarländerna. I Sverige har spridningen ökat mellan de högst och lägst presterande eleverna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye