Dagens Samhälle

Mer svenskt i offentliga upphandlingar

Dela

De offentliga köken handlar alltmer svenskt, visar en granskning som Dagens Samhälle har gjort. Trenden slog igenom på allvar efter fjolårets torka. Nu efterlyser den största leverantören ett rådgivande organ för att göra hållbara upphandlingar enklare.

Det offentliga upphandlar varje år livsmedel för närmare 10 miljarder kronor – mat som hamnar på tallrikar i förskolor, skolor, äldreboenden och sjukhus.

Allt större del av maten är ekologisk, men nu mattas utvecklingskurvan för ekologiskt av. Svenskt är den trend som växer starkare.

Efter fjolårets torka gick många kommuner aktivt gick ut och köpte mer svenskt kött, bland annat i direktupphandlingar för att stötta bönderna. Och intresset verkar kvarstå.

Upphandlingsmyndigheten har precis avslutat ett tvåårigt regeringsuppdrag om att förstärka kompetensen inom livsmedelsupphandling. 

Enligt slutrapporten har de flesta offentliga organisationer som deltagit i myndighetens träffar någon form av politisk målsättning att öka andelen svenska eller lokalt producerade livsmedel. 

– Hett är att man vill att den mat på den offentliga tallriken som kan produceras i Sverige ska vara svenskproducerad, säger Monica Sihlén, segmentsansvarig för livsmedel på Upphandlingsmyndigheten.

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum