Umeå kommun

Metodmaterial ska snabba på framtida planeringsprocesser

Dela

Umeå kommun står inför en omfattande samhällsutveckling med ett stort behov av bostäder och utbyggnad av infrastruktur. Samtidigt som ny infrastruktur och byggnader står fast över en lång tid framöver pågår en snabb utveckling av teknik och beteenden för hur människor reser och varor transporteras.

 Umeå som plats och organisation vill ligga i framkant och bidra till en hållbar omställning både lokalt och nationellt. Vi har tagit fram ett metodmaterial av planeringsprocesser som vi vill sprida och som kan underlätta processen för andra kommuner som funderar i de här banorna och är intresserade av att öka robustheten i sina planer, säger Emil Sandström, stadsplanerare Umeå kommun. 

Test av metoder och processer 

I all stadsplanering måste det göras avvägningar mellan olika intressen och perspektiv. Stark styrning för att uppnå mål behövs samtidigt som en hög grad av handlingsfrihet. Det är ofta två aspekter som båda är önskvärda men inte alltid fullt förenliga.  

Stadsplanerare och planarkitekter har i ett gemensamt projekt testat en process och tagit fram metodmaterial för att hur det går att ta hänsyn till mobilitetstrender i planeringsprocesser och bidra till att öka det nationella kunskapsläget. 

Tack vare medfinansiering från Vinnova i projektet Nästa generations resor och transporter i ett stadsbyggnadsperspektiv har det funnits förutsättningar och möjlighet för Umeå kommun och Umeå energi att fördjupa sig i vad denna förståelse innebär för planering av dels en ny stadsdeldels ur ett elnätsperspektiv. Projektet har testat metoder och arbetssätt för att hantera dessa frågeställningar inom ramarna för respektive planeringsprocess. 

Bidra till kunskapsutveckling  

Vi vill möjliggöra en fortsatt kunskapsutveckling genom att bjuda på våra slutsatser, metodbeskrivningar, mallar och rekommendationer för andra aktörer inom samhällsbygget och kommuner ska kunna bygga vidare på våra vinster och undvika samma fallgropar som vi. Tillsammans arbetar vi för att utveckla morgondagens samhälle, säger Emil Sandström. 

Här finns metodmaterialet Fem steg för framtidssäker detaljplanering att ladda ned.  
www.umea.se/framtidssaker-detaljplanering  

 

För mer information:  

Emil Sandström 
Samhällsplanerare 
Övergripande planering 
090-16 12 44 
emil.sandstrom@umea.se 

 

För att se videon från www.youtube.com måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.Fem steg för framtidssäker detaljplaneringFler videor

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Måltidsinformation inom förskola, skola och äldreomsorg i Umeå finns nu som öppna data3.6.2021 18:06:34 CEST | Pressmeddelande

Vill du veta hur mycket mat som kastas i soporna i form av matsvinn eller hur många måltider som serveras i Umeå kommun en vanlig veckodag? Se hur många procent av maten i förskolan som är ekologisk eller vad en måltid i äldreomsorgen kostar? Nu finns information publicerad på kommunens portal för öppna data. Där kan du själv söka den information du är intresserad av.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum