Uppsala Konsert & Kongress

Mezzosopranen Katija Dragojevic och jazzsångerskan/komponisten Lina Nyberg i unikt samarbete

Dela

Operasångerskan Katija Dragojevic och jazzsångerskan/komponisten Lina Nyberg ger ett laddat program med fokus på amerikanska och brittiska tonsättare i Uppsala i januari. I resan mellan olika musikaliska världar får vi också ta del av deras egen personliga resa från barndom till nutid genom livets krumsprång.

Premiär lördag 12 januari 2019 kl. 18.00, Uppsala Konsert & Kongress

Världsartisterna och barndomsvännerna Lina Nyberg och Katija Dragojevic tar oss med på en musikalisk resa från barndom till nutid, från Gershwin till Barber.

”Som barn till föräldrar som flytt över havet och som andra generationens invandrare har vi båda funderat kring tillhörighet, rötter och ursprung. Hur har flykten, rotlösheten och havet kommit att påverka oss i våra liv? Berättelser om krig och andra länder har varit en del av vår uppväxt, och är något som påverkar oss än idag.”

Efter premiären på Uppsala Konsert och Kongress kommer föreställningen också att turnera i Sverige säsongen 2019-20. Den 8 december 2019 framträder dom i Stenhammarsalen i Göteborgs konserthus.

Lina Nybergs nyskrivna arrangemang ger musiken i denna förställning lyster och nya dimensioner. I programmet får vi bland annat lyssna till musik av Samuel Barber, Leonard Bernstein, Kurt Weill, Charles Ives, Erich Wolfgang Korngold och sånger från Lina Nybergs hyllade sångcykel ”Aerials”.

Operasångerskan Katija Dragojevic och jazzsångerskan/komponisten Lina Nyberg är sedan många år väletablerade och hyllade både i Sverige och internationellt. Inte många vet att dessa två känner varandra sedan förskoleåren. Här har de två barndomsvännerna för första gången satt ihop ett laddat program med fokus på amerikanska och brittiska tonsättare. I resan mellan olika musikaliska världar får vi också ta del av deras egen personliga resa från barndom till nutid genom livets krumsprång. 

Om artisterna:

Katija Dragojevic, mezzosopran, är född och uppvuxen i Stockholm. Hon har framträtt på operahus så som Teatro alla Scala, Royal Opera House Covent Garden, Salzburger Festspiele, Le Grand Théâtre de Genève, Semperoper Dresden och de flesta av de skandinaviska operahusen. Bland hennes roller kan nämnas Cherubino, Dorabella, Zerlina, Sesto, Xerxes, Carmen, med flera. Katija har sjungit med många av de största orkestrarna i Europa och samarbetat med dirigenter så som Harnoncourt, Barenboim, Oramo, Christie, Rousset och Hengelbrock. www.braathenmanagement.com/artister/katija-dragojevic

Lina Nyberg är född och uppvuxen i Stockholm. Hon har under 25 års tid verkat som jazzsångerska och kompositör i Sverige men också turnerat världen över. Lina har gjort 17 skivor som solist/producent/arrangör, allt från debuten med duoskivan ”Close” (1994) med Esbjörn Svensson, till senaste skivan ”Terrestrial” (2017) med Norrlandsoperans symfoniorkester. Lina har fått ett antal utmärkelser: Grammis för årets jazz 1995, Årets Jazzmusiker Sveriges Radio 2011 och Gyllene skivan 2017. 2016 blev hon tilldelad Kungliga Musikaliska Akademins stora Jazzpris. www.linanyberg.se

Uppsala Kammarsolister
Klara Hellgren, violin, Nils-Erik Sparf, violin, Bernt Lysell, viola och Per Nyström, cello
Ensemblen förfogar över en gedigen repertoar som sträcker sig från barock till nutida musik och hyllas ofta för sina fantasifulla och personliga tolkningar. Ensemblens sammansättning av fyra likvärdiga stråksolister skapar en särskild flexibilitet och dynamik i det musikaliska uttrycket. Genom sin populära kammarmusikserie i Uppsala Konsert & Kongress, intar ensemblen en särställning i Uppsalas musikliv.  
https://www.musikiuppland.se/varaensembler/uppsala-kammarsolister/

Johan Graden, piano, är en ny stjärna på den svenska jazzhimlen. I detta projekt passar han mycket väl då hans genrebredd är minst sagt stor. Man har bland annat kunna höra honom som ackompanjatör till så väl Rikard Wolff som Anne Sofie von Otter. Nyligen släppte han sitt debutalbum Olägenheter (Moserobie) som även hyllats internationellt.

Presenteras av Uppsala Konsert & Kongress i samarbete med Musik i Uppland med stöd av Musikverket. 

Nyckelord

Kontakter

Karin SävströmMarknadschef

Intervjuförfrågningar, funderingar kring UKKs verksamhet i stort och smått. Karin skriver oftast våra pressmeddelanden.

018-727 90 40karin.savstrom@ukk.se

Bilder

Om

Uppsala Konsert & Kongress
Uppsala Konsert & Kongress
Vaksala torg 1
753 75 Uppsala

018 727 90 00https://www.ukk.se/

Uppsala Konsert & Kongress, UKK, har sedan invigningen 2007 blivit en av nordens mest omtalade, uppskattade och framgångsrika mötesplatser för kultur och näringsliv. Här genomförs årligen hundratals kulturevenemang, konferenser, möten, föreläsningar, mässor och utställningar.

UKK är ett 14 000 kvadratmeter stort allkonsthus, beläget mitt i en snabbt växande storstad. Husets ledstjärna är att, med ett utbud som präglas av mångfald och hög kvalitet, välkomna alla.

#uppsalakonsertkongress

Följ Uppsala Konsert & Kongress

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Konsert & Kongress

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum