Dramaten

Michael Jonsson tar över efter David Dencik i Idioten

Dela

Efter 43 spelade föreställningar som Furst Mysjkin i Mattias Anderssons nytolkning av Idioten lämnar David Dencik från och med den 1 mars över rollen till Michael Jonsson, som nyligen långtidskontrakterats på Dramaten.

– Det ska bli väldigt roligt och det är en stor ära att få fylla den platsen efter en fantastisk skådespelare som David i en fantastiskt bra och angelägen uppsättning som Mattias har gjort. Jag ska njuta av varje minut, säger Michael Jonsson.

Furst Mysjkin är en godhjärtad person. Han tänker alltid på andras bästa, möter alla med förståelse. Inte konstigt att hans omgivning blir provocerad. Är han i själva verket efterbliven? Eller har han en dold agenda? Och är det egentligen godhet att visa generositet och dela med sig om man är född privilegierad?

Idioten , vars spelperiod på Dramaten har förlängts, tar Mattias Andersson avstamp i Fjodor Dostojevskijs klassiker Idiotenför att undersöka vilken relevans romanens etiska, politiska och existentiella frågeställningar har i vår samtid. En polyfoni av röster och texter från 1869 till 2015 skapar ett scenkonstverk om godhetens problematik och provokation.

Michael Jonsson är utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm 2004-2008 och har tidigare medverkat på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm i produktioner som Stillheten och Candida . På Teater Galeasen medverkade han våren 2015 i den hyllade Vår klass. På tv har han bland annat synts i Jonas Gardells uppmärksammade serie Torka aldrig tårar utan handskar . Under våren medverkar Michael Jonsson också i PO Enquists I lodjurets timma , som får premiär den 13 maj på Lilla scenen .

Medverkande 
Furst Mysjkin Michael Jonsson 
Ardalion Carl Magnus Dellow 
Ganja Ardalan Esmaili 
Varja Ellen Jelinek 
Adelaida Melinda Kinnaman 
Aleksandra Tanja Lorentzon 
Totskij Per Mattsson 
Nastasia Marall Nasiri 
Lizavjeta Marie Richardson 
Ivan Andreas Rothlin Svensson 
Aglaja Jennie Silfverhjelm 
Nina Kicki Bramberg/Lil Terselius   
Rogozjin Björn Bengtsson 
Ippolit Alexej Manvelov

Dramatisering och regi Mattias Andersson 
Scenografi och kostym Ulla Kassius 
Ljus Charlie Åström 
Peruk och mask Linda Hyllengren, Nathalie Pujol 
Komposition och ljuddesign Anna Sóley Tryggvadóttir

För mer information: 

Mimmi Fristorp 
Pressansvarig 
08-6656175 
0703-726175 
mimmi.fristorp@dramaten.se 

Nyckelord

Bilder

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum