Dramaten

Michael Thalheimer är tillbaka på Dramaten med tragedin Elektra

Dela

Den omtalade och mångfaldigt prisbelönade tyska regissören Michael Thalheimer, som hade stora framgångar med Peer Gynt på Dramaten 2018, återvänder nu för att regissera Hugo von Hofmannsthals omdiktning av Sofokles drama Elektra. Rollen som Elektra görs av Rebecka Hemse. Premiär på Stora scenen den 15 oktober.

Rebecka Hemse. Foto Sören Vilks.
Rebecka Hemse. Foto Sören Vilks.

”Tragedin uppstår när alla karaktärerna har rätten på sin sida och den förstärks av att det  inte finns någon kör som fördömer och fördelar skuld. När jag arbetade med texten i en tidigare uppsättning för några år sedan greps jag av det kärnfulla och strama språket.  Det är ett direkt och koncentrerat drama som måste närläsas för att gestaltningen ska göra pjäsen rättvisa”, säger regissören Michael Thalheimer.

Dramat Elektra tar avstamp i berättelsen om hur kung Agamemnon offrar sin dotter Ifigenia för bättre stridslycka, mot modern Klytaimnestras vilja. Klytaimnestra hämnas genom att mörda Agamemnon och Elektra vill hämnas mordet på fadern. Elektra är en mytisk, intensiv och våldsam tragedi i en akt om en familj som drabbats av en dödlig förbannelse och om hämndens oändliga cykel.

Uppsättningen utgår från Hugo von Hofmannsthals gastkramande omdiktning av Elektra-myten. Den komprimerade versionen av Sofokles drama präglas av en intensiv dödsmedvetenhet och blev en stor framgång vid urpremiären i Berlin 1903. Pjäsen ligger även till grund för Richard Strauss opera med samma namn. 

Michael Thalheimer har regisserat för en rad stora europeiska teatrar och är fast regissör vid prestigefulla Berliner Ensemble i Berlin. Han har bland annat tilldelats Friedrich-Luft-Preis, TV kanalen 3sat-Innovationspreis och Golden Mask Moskva. 2012 tilldelades han Nestroy Theaterpreis för iscensättningen av just Hugo von Hofmannsthals Elektra på Burgtheater. Michael Thalheimers första besök på Dramaten var ett gästspel med Goethes Faust på Stora scenen 2006. Två år senare regisserade han Kasimir och Karoline, som blev en stor framgång. 2013 var han tillbaka med den kritikerrosade Woyzeck och 2018 satte han upp Peer Gynt med Erik Ehn i huvudrollen, en rolltolkning för vilken han belönades med Svenska Dagbladets Thaliapris 2018.

Medverkande:
Erik Ehn
Stina Ekblad
Electra Hallman
Rebecka Hemse
Andreas Rothlin Svensson

Översättning: Ulrika Wallenström
Regi: Michael Thalheimer
Scenografi: Olaf Altmann
Kostym: Michaela Barth
Musik: Bert Wrede
Ljus: Michael Gööck
Peruk och mask: Peter Westerberg, Eva Maria Holm

Elektra, premiär Stora scenen, 15 oktober.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Rebecka Hemse. Foto Sören Vilks.
Rebecka Hemse. Foto Sören Vilks.
Ladda ned bild
Michael Thalheimer. Foto: Dramaten
Michael Thalheimer. Foto: Dramaten
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Johan Rockström och Sanna Sundqvist möts i en iscensatt föreläsning om vår stund på jorden29.10.2020 09:01:10 CETPressmeddelande

Hur kommer våra barns och barnbarns planet se ut? Vad kan vi göra i dag för att undvika de värsta katastroferna? Och finns det ett ljus i tunneln till en hållbar och attraktiv värld? Det är frågor som Johan Rockström, professor i global miljövetenskap, vill besvara i en ny Performance Lecture som nu sätts upp av Dramaten och Nobel Prize Museum. Den 21 november är det premiär för Om vår stund på jorden. Skådespelaren Sanna Sundqvist medverkar och för regi står Ada Berger.

En personlig berättelse om en flykt från en ö i Grekland till hemlandet Sverige21.10.2020 10:23:01 CESTPressmeddelande

Welcome to Sweden är en annorlunda föreställning om möten och vänskap där skådespelaren Lukas Orwin bearbetar sina erfarenheter som volontär på ett flyktingläger på ön Leros och en flykt hem till Sverige. Det personliga tilltalet förstärks av att publiken får lyssna till hans röst i hörlurar vilket skapar en speciell intimitet. Premiär på Elverket den 11 november.

Sista droppen. Belarus(sia) – en kväll till stöd för protesterna i Belarus19.10.2020 11:58:00 CESTPressmeddelande

Just nu pågår läsningar över hela världen av Andrej Kurejtjyks aktuella pjäs Insulted. Belarus(sia) som skrivits under de pågående protesterna i Belarus. Läsningarna sker till stöd för de människor som protesterar på gatorna i Belarus och för landets teaterbransch. Den 27 oktober görs läsningen, med efterföljande panelsamtal, på Dramaten i ett samarbete med Svenska Institutet. Närvarar gör bland andra dramatikern Andrej Kurejtjyk. Sista droppen. Belarus(sia) sänds live och kan ses på Dramaten Play.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum