Umeå kommun

Midgårdselev topp fyra i Wallenbergs fysiktävling

Dela

Aki Silander som går tredje året på naturvetenskapsprogrammet vid Midgårdsskolan har gått vidare till final i Wallenbergs fysikpris efter en fjärdeplats i kvalificeringstävlingen den 28 januari 2021 där 229 elever deltog.

Varje år anordnar Svenska Fysikersamfundet Wallenbergs fysikpris, en fysiktävling som riktar sig till elever i årskurs 2 och 3 på gymnasiets naturvetenskaps- och teknikprogram. Efter gymnasiet har Aki planer på att läsa vidare till civilingenjör men just nu ligger fokus på att träna inför finalen.
- Det känns jätteroligt, det ska bli kul med mer praktiska uppgifter och att få höra alla föreläsningar, säger Aki Silander.

Finalveckan sker på distans
Kennet Andersson, matematik- och fysiklärare Midgårdsskolan, berättar att finalveckan som går 15-19 mars sker på distans i år. Upplägget är liknande mot tidigare år när den arrangeras vid Chalmers i Göteborg och består av föreläsningar, räkneövningar och laborationer. Det deltagarna missar i år är sociala arrangemang och studiebesök.

De lärare som skulle ha medverkat på plats kommer att finnas med på distans och sända från den nyligen specialdesignade salen för distansundervisning på Chalmers. Aki kommer att utföra tävlingen från Midgårdsskolan på tävligsdagen den 18 mars.
- Det är roligt att vi får ett kvitto på att vi har duktiga och ambitiösa elever och lärare, säger Fredrik Lindmark, rektor för natur- och samhällsvetenskapsprogrammen på Midgårdsskolan.

Det finns även en nordisk-baltisk del i tävlingen som utgör en kvalificering för internationella fysikolympiaden, men det är ännu osäkert hur den kommer att kunna arrangeras. Tävlingen anordnas med ekonomiskt stöd från Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond.

Kontakt:
Aki Silander
076-703 35 15
silanderaki@gmail.com

Fredrik Lindmark
Rektor för natur- och samhällsvetenskapsprogrammen
Midgårdsskolan
070-356 59 66
fredrik.lindmark@umea.se

Nyckelord

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Rese- och kulturstipendium till Yuliya Antonova, Nathalie Lidqvist, Emelie Boman och Anna Brodin22.4.2021 09:05:08 CEST | Pressmeddelande

Varje år delar kulturnämnden ut rese- och kulturstipendier inom bildkonst, teater, dans, film, foto, musik och litteratur. Vanligtvis delas två stipendier ut, men för 2021 beslutade kulturnämnden att utöka till fyra stipendiater. Enskilda kulturarbetare och utövare har drabbats särskilt hårt av pandemin, då möjligheterna att verka inom deras respektive fält har begränsats och försvårats. Därför omfördelas 30 000 kronor ur budgeten för utvecklingsstöd för kulturverksamhet till ytterligare två rese- och kulturstipendier.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum