Midsommartrafiken: Då reser du för att undvika köer
Midsommar är en av årets största trafikhelger och stress är en riskfaktor. Försäkringsbolaget If har analyserat historisk trafikdata från Google Maps för att ge bilister råd inför resan.
Många bilar på vägen ökar risken för snabba inbromsningar och kollisioner. Därför är det viktigt att planera resan noga. Förutom att vara utsövd, packa säkert och undvika distraktioner är det en fördel att slippa hamna i köer.
När ska man då påbörja resan till firandet?
Att köra bil från till exempel Stockholms Centralstation till Uppsala kan gå så snabbt som 50 minuter, enligt Google Maps. Den som förra året gav sig ut på vägarna mellan klockan 16 och 19 på eftermiddagen torsdag före midsommarafton kunde räkna med körtid på i snitt 1 timme och 6 minuter. Under den mest trafikintensiva tiden tog samma resa 1 timme och 30 minuter.
– Midsommarhelgen är för många starkt förknippade med stress och längre bilköer än vanligt. Det är därför viktigt att planera resan på förhand och ha goda marginaler så att du slipper stressa i trafiken. Det är även bra att ha med extra vatten och något att äta ifall du fastnar i en kö efter en olycka, säger Johan Granholm, motorexpert på If.
If har använt historisk data från Google Maps och analyserat restiderna under onsdag, torsdag och fredag i midsommarveckan förra året på över hundra vägsträckor från 24 av landets största städer.
Det är framför allt i resor från de större städerna där risken för köbildning är störst och där det finns en poäng med att se över när man startar. Stockholm är ett tydligt exempel, vilket illustreras av restiderna till Uppsala timme för timme. Se bifogad bild.
Men analysen av den historiska datan visar också att det på många sträckor spelar relativt liten roll när man startar. En resa mellan till exempel Jönköping och Linköping i midsommarveckan förra året beräknades ta ungefär lika lång tid oavsett starttid.
– När det är många bilar på vägen så är det extra viktigt att hålla både hastighetsbegränsningar och avstånd till framförvarande bil så att du hinner bromsa eller stanna i tid om en olycka sker framför dig, säger Johan Granholm på If.
If har analyserat resor från Borås, Eskilstuna, Falun, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Linköping, Luleå, Lund, Malmö, Norrköping, Stockholm, Sundsvall, Umeå, Uppsala, Västerås, Växjö, Örebro och Östersund. Kontakta oss på e-post (press@if.se) om du vill ta del av analysen för en specifik ort.
Metod
Analysen bygger på data från Outscraper. Outscraper är en sajt som samlar historisk data från Google Maps.
Genom sajten har vi hämtat statistik över förväntad restid från 21 orter till en rad närliggande resmål timme för timme under onsdag, torsdag och fredag i midsommarveckan år 2021.
Läs mer om hur Google Maps beräknar restider här.
Nyckelord
Kontakter
Pressfrågor
Tel:08-410 023 03press@if.seBilder



Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den finska bankkoncernen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Mer än var tredje svensk planerar resa utomlands i sommar28.6.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Resandet har tagit rejäl fart efter pandemin och på många flygplatser har köer och förseningar skapat problem. I sommar planerar nästan 40 procent av svenskarna att resa utomlands, enligt en undersökning som försäkringsbolaget If har gjort. Det är en fördubbling jämfört med förra året.
Efterfrågan på livförsäkringar har fördubblats på fem år14.6.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
De senaste åren har försäkringsbolaget If sett en ökad efterfrågan på personförsäkringar. Tider som präglas av oro har ökat på tillströmningen. Det var särskilt tydligt under pandemins första och andra våg där ökningen enskilda månader var upptill 45 procent, men även den geopolitiska situationen och ökad inflation tydliggör behovet av trygghetsförsäkringar.
Ekonomiska konsekvenser oroar mest vid bilinbrott25.5.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
För första gången sedan 1990-talet ökar svenskarnas oro över hushållsekonomin. Det visar sig även bland attityderna inför brott. Ifs årliga Bilbrottsbarometer visar att oron över ekonomiska konsekvenser vid bilinbrott är större än känslor av otrygghet och praktiska problem.
Var fjärde mopedbil är inblandad i en olycka18.5.2022 06:59:28 CEST | Pressmeddelande
Antalet skador på mopedbilar är fortsatt hög, visar den senaste statistiken från If. Var fjärde mopedbil som är försäkrad hos If anmäldes skadad under 2021. Det vanligaste är vagnskador till följd av att man kör av vägen eller krockar med annat fordon, men det förekommer även allvarliga krockar med personskador. Ifs motorexpert Johan Granholm varnar för mopedbilarnas bristfälliga krocksäkerhet och uppmanar fler föräldrar att ta ansvar för ungdomars trafiksäkerhet.
Inflation och kriget i Ukraina ökar företags risk vid skador10.5.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Prisökningar på råvaror och brist på material och komponenter gör att försäkringsskador är betydligt dyrare i dag än för bara ett år sedan. Nordens största försäkringsbolag If har sett exempel på företagskunder som varit starkt underförsäkrade, eftersom inflationen gjort det dyrare att täcka skadorna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum