Röda korset

Migrationspolitiska förslag går emot folkviljan visar ny undersökning

Dela
Regeringsöverenskommelsen som idag presenterades innehåller migrationspolitiska förslag som går tvärs emot folkviljan. En klar majoritet av svenska folket vill att barn och föräldrar på flykt som splittrats ska kunna återförenas i Sverige. En majoritet anser även att vuxna och barn, som flytt till Sverige och som är mycket svårt sjuka ska få stanna i Sverige. Det visar en ny opinionsundersökning från Novus på uppdrag av Svenska Röda Korset.

Förslagen som nu läggs innefattar bland annat oacceptabla begräsningar i rätten till familjeåterförening för vissa grupper som fått uppehållstillstånd samt kraftiga begränsningar i antalet kvotflyktingar som Sverige ska ta emot. Nu riskeras rätten att leva med sin familj och att få stanna i Sverige av humanitära skäl att kraftigt kringskäras. Svenska Röda Korset ser med oro på hur frågan om familjeåterförening begränsas och humanitära värderingar åsidosätts.

‒ Bakom dessa förslag finns människor. Människor som du och jag. Som vill leva sina liv i trygghet och i största möjliga mån tillsammans med sin familj. Sverige har redan idag en mycket restriktiv migrationspolitik där vi ser svåra humanitära konsekvenser för många människor som är i behov av skydd. Rätten till familjeliv och att få leva med sin familj är inte bara en mänsklig rättighet utan också en viktig faktor för hälsa, rehabilitering och etablering, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare på Svenska Röda Korset. 

Att därutöver minska Sveriges mottagande av kvotflyktingar från 5 000 till 900 per år, i en tid när över 100 miljoner människor är på flykt från krig och konflikt är skamligt. Sverige svär sig fri från sin del av ansvaret för en av hörnpelarna i den globala flyktingpolitiken, fortsätter Martin Ärnlöv.

En ny opinionsundersökning från Novus på uppdrag av Svenska Röda Korset visar att det fortsatt finns ett starkt stöd både för rätten att söka skydd på ett säkert sätt, familjeåterförening och humanitära skäl hos den svenska befolkningen. 

Nära tre av fyra (73%) instämmer i att barn och vuxna som tvingas på flykt ska kunna söka skydd i Sverige på ett säkert sätt.

Sju av tio (71%) instämmer i att barn och föräldrar på flykt som splittrats ska kunna återförenas i Sverige

Nära sju av tio (68%) instämmer i att människor, inklusive barn, som flytt till Sverige och som är mycket svårt sjuka ska få stanna i Sverige

Stödet syns på hela det politiska spektrat. Hos regeringspartiernas väljare ser stödet ut enligt följande:  

  • 80% av L-sympatisörerna, 68% av KD-sympatisörerna samt 63% av M-sympatisörerna instämmer (helt eller delvis) i att barn och vuxna som tvingas på flykt ska kunna söka skydd i Sverige på ett säkert sätt.  
  • 76% av L-sympatisörerna, 63% av KD-sympatisörerna samt 57% av M-sympatisörerna instämmer (helt eller delvis) i att barn och föräldrar på flykt som splittrats ska kunna återförenas i Sverige. 
  • 75% av L-sympatisörerna, 54% av M-sympatisörerna samt 53% av KD-sympatisörerna instämmer (helt eller delvis) i att människor, inklusive barn, som flytt till Sverige och som är mycket svårt sjuka ska få stanna i Sverige. 

‒ Regeringsförhandlingarna har trots att det inte finns folkligt stöd nu alltså öppnat upp för nya diskussioner och beslut som i praktiken riskerar att tvinga familjer att leva åtskilt och gör att barn som etablerat sig i Sverige eller är svårt sjuka tvingas lämna landet. Sådana förändringar, om de genomförs, skulle få svåra humanitära konsekvenser för många människor, och den skulle inte heller bli långsiktigt hållbar, avslutar Martin Ärnlöv, generalsekreterare på Röda Korset.

Röda Korset anser att det finns ett tydligt stöd för en human migrationspolitik som fungerar i praktiken. Våra erfarenheter säger oss att familjen är det mest centrala för de allra flesta. Att barn och föräldrar tvingas leva åtskilda skapar en stark oro som gör det svårt att finna en meningsfull tillvaro och planera för framtiden. Det är svårare att integreras i det svenska samhället, lära sig ett nytt språk och utbilda sig om man tvingas leva utan sin familj.

Undersökningen är genomförd av Novus, där 2 033 intervjuer har genomförts med ett riksrepresentativt urval av allmänheten i åldern 18–79 år, under perioden 19/9 - 6/10 2022.

 

Kontakter

Bilder

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Röda Korset levererar humanitär hjälp nära Bakhmut  22.3.2023 15:49:15 CET | Pressmeddelande

Internationella rödakorskommittén (ICRC) levererar välbehövligt humanitärt bistånd till Kostiantynivka och Chasiv Yar som ligger nära Bakhmut, där striderna har varit särskilt intensiva i flera veckor. En annan ICRC-konvoj nådde Selydove, en ort nära frontlinjen. När konvojen kom närmare Kostiantynivka, Chasiv Yar och Selydove blev omfattningen av förstörelsen i området uppenbar. Hem, sjukhus, skolor och infrastruktur har fått stora skador.

Stora civilsamhällesaktörer varnar: Barnfattigdomen ett akut problem15.3.2023 05:58:00 CET | Pressmeddelande

Svenska Röda Korset, Hyresgästföreningen, Rädda Barnen och Majblomman gör gemensam sak och arrangerar en temadag mot barnfattigdom. Idag den 15 mars möts civilsamhället och politiken på Kulturhuset i Stockholm för att diskutera det akuta läget för allt fler barn och barnfamiljer i Sverige. I samband med temadagen har våra organisationer tagit fram en ny SIFO-mätning. Siffrorna i undersökningen tala sitt tydliga språk: att många barnfamiljer har svårigheter med att tillgodose de mest grundläggande behoven.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum