Expressen

Mikael Wiehe får Kvällspostens Edvardpris

Dela

Kvällsposten delade på fredagskvällen ut Edvardpriset till artisten Mikael Wiehe, 75.

Mikael Wiehe, foto: Jens Christian
Mikael Wiehe, foto: Jens Christian

Statyetten överlämnades på Malmö Live efter en konsert, en av spelningarna som ingår i hans ”sista stora turné”.
—Jag kan inte tänka mig något bättre tillfälle att hylla Mikael Wiehe, säger Maria Rydhagen, Kvällspostens chefredaktör.
Mikael Wiehe debuterade som musiker 1963. Han startade Hoola Bandoola Band och Kabaretorkestern och spelade även tillsammans med Björn Afzelius. Titanic, Flickan och kråkan och Den jag kunde va är några av hans mest älskade sånger.
—Vi vill också hylla Mikael Wiehe för hans antirasistiska arbete som han konsekvent hållit fast vid, oavsett tidens anda, och trots hot mot honom som person, säger Maria Rydhagen.
Edvardpriset har delats ut sedan 1979, då Nils Poppe fick det. Priset ges till en artist eller kreatör som briljerat ut över det vanliga under gångna året. Det är tradition att bjuda in läsarna i nomineringsprocessen, så även i år.
—Det var ett entydigt svar från läsarna i år. En klar majoritet tyckte att det var dags för Mikael Wiehe att få priset, säger Maria Rydhagen.
Pristagaren får Edvardstatyetten, formgiven av Malmöskulptören Thure Thörn och gjuten i brons. Tidigare pristagare är bland andra Tareq Taylor, Marianne Mörck och Lill Lindfors.
—Det är klart att jag tycker det är jättekul. Jag tycker att statyetten är jättefin. I min värld heter han Eddie Persson, sa Mikael Wiehe efter utdelningen.

Nyckelord

Kontakter

Maria Rydhagen, chefredaktör, maria.rydhagen@expressen.se

Bilder

Mikael Wiehe, foto: Jens Christian
Mikael Wiehe, foto: Jens Christian
Ladda ned bild

Om

Expressen
Expressen
Gjörwellsgatan 30
105 16 Stockholm

08-738 30 00http://www.expressen.se

Expressen är ett ledande mediehus i alla kanaler. Med redaktioner i Stockholm, Göteborg och Malmö rapporterar vi dygnet runt i mobil, sajt, tv, sociala medier och den tryckta tidningen.

Vår prisbelönta journalistik roar, oroar och förargar. Precis som den har gjort sedan starten 1944.