Miljarder fattas för att nå mål om e-hälsa

Dela

Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa till 2025. Det har regeringen och SKL slagit fast. Men i själva verket halkar vården snabbt efter i digitalisering, visar Dagens Samhälles granskning.

 
IT-budgetarna som andel av landstingens omsättning ligger kvar på 2004 års nivå. I snitt går 2,8 procent av budgeten till IT, att jämföra med exempelvis statliga myndigheter som lägger 9 procent.

Och det blir inte mer 2017. IT-chefer i 13 landsting och regioner anger att de ligger kvar på samma nivåer som tidigare, trots uppstart av digitaliseringsprojekt på flera håll. Det framgår av Dagens Samhälles enkät som besvarats av samtliga landsting.

Totalt lägger landsting och regioner 9,1 miljarder på IT, vilket i många fall enbart räcker till att upprätthålla de system som redan finns. 15 av 21 IT-chefer uppger till Dagens Samhälle att budgeten inte räcker till nyutveckling av e-hälsa.

Göran Stiernstedt utredde nyligen, på regerings uppdrag, effektiviteten och resursutnyttjandet i vården. Han menar att IT-investeringarna skulle behöva ökas med 4 - 6 miljarder kronor per år.

Men brist på medel är inte det enda problemet på vägen mot mer e-hälsa, menar landstingens IT-chefer. Nya arbetsformer, processer och ledningsstrukturer måste införas, datasystemen måste standardiseras och juridiken anpassas till den nya verkligheten.

- Vi måste utmana lagstiftningen och hitta en ny balans mellan integritet, patientsäkerhet och informationsutbyte, säger Christer Blomstrand, IT-direktör i Landstinget Sörmland.

Hela artikeln bifogas.

Nyckelord

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum