Miljonbelopp till mastcellsforskning i Uppsala
Forskare vid bland annat Akademiska sjukhuset har erhållit 8,4 miljoner från Vetenskapsrådet och Cancerfonden för fortsatt forskning kring blodsjukdomen mastocytos som orsakas av en ansamling av mastceller i olika organ, med symtom såsom svimningsattacker, diarré och hjärtklappning och illamående.
– Det känns otroligt glädjande att forskningen nu kan stärkas. Mastocytos är en relativt ovanlig och sannolikt underdiagnostiserad sjukdom. Närmare hälften av patienterna har diarré och andra problem från mag-tarmkanalen liknande de vid IBS. En aktuell studie är inriktad just på inflammation i tarmen och kan förhoppningsvis leda till nya behandlingar, säger Gunnar Nilsson, gästprofessor vid Uppsala universitet och professor vid Karolinska institutet som tilldelats forskningsanslagen.
Akademiska sjukhuset är ett av två center of excellence i Sverige inom området. Här har man sedan 2015 byggt upp ett multidisciplinärt samarbete kring patientgruppen där flera olika specialister ingår. Initiativtagare var Hans Hägglund, adjungerad professor vid Uppsala universitet och dåvarande verksamhetschef för blod- och tumörsjukdomar på Akademiska.
- Forskningsanslaget är välkommet. Det är viktigt med fortsatt forskning och utveckling kring mastocytos, säger Mattias Mattsson, överläkare vid hematologiska sektionen och huvudansvarig för det multidisciplinära centret för mastocytos.
Systemisk mastocytos (SM) är en blodsjukdom som orsakas av en ansamling av så kallade mastceller i olika organ, ett slags vita blodkroppar med en mängd olika biologiska funktioner. Symptomen kan vara mycket varierande och svårtolkade.
– Det är vanligt att patienterna går länge med symptom utan att få rätt diagnos. Utan rätt behandling och utan förståelse för sjukdomen kan deras livskvalité påverkas väsentligt, berättar Gunnar Nilsson.
En aktuell studie i Uppsala fokuserar på läkemedelsbehandling vid svår mastocytos, en annan på livskvalitén hos patienterna. I ett annat pågående projekt är fokus sambandet mellan mastocytos och malignt melanom.
Läs mer om mastocytoscentrum vid Akademiska sjukhuset
För mer information, kontakta:
Gunnar Nilsson, gästprofessor vid Uppsala universitet och professor vid Karolinska institutet, tel: 070-640 20 93, e-post: gunnar.nilsson@medsci.uu.se
Mattias Mattsson, överläkare vid hematologiska sektionen och huvudansvarig för mastocytoscentret vid Akademiska sjukhuset, tel: 018-611 50 47, e-post: mattias.mattsson@akademiska.se
Hans Hägglund, adj professor vid Uppsala universitet och nationell cancersamordnare vid SKR, tel: 072-580 79 45
Nyckelord
Om
Akademiska sjukhuset har många olika roller – länssjukhus, specialistsjukhus, utbildningssjukhus och forskningssjukhus. Sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 500 anställda, varav 1 440 läkare och 2 550 sjuksköterskor och barnmorskor.
2019 var omsättningen cirka 10 miljarder kronor, varav 2,5 miljarder motsvarade såld vård, dvs vård av patienter från Uppsala-Örebro sjukvårdsregion eller riket.
Sjukhuset har cirka 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 750 000 öppenvårdsbesök och cirka 32 000 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Magnetstimulering prövas mot depression under graviditet27.1.2021 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Ungefär 10-20 procent av alla gravida drabbas av depression, en av de vanligaste graviditetskomplikationerna. Magnetstimulering (TMS) har visat sig vara en effektiv och skonsam behandlingsmetod för depression i flera andra patientgrupper. Därför inleds inom kort en klinisk studie på Akademiska sjukhuset där metoden ska utvärderas på gravida kvinnor.
Digital daglig styrning ska öka tillgängligheten på Akademiska20.1.2021 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Våren 2021 införs digital daglig styrning sjukhusövergripande på Akademiska. Syftet är framförallt att säkerställa att sjukhusets samlade slutenvårdskapacitet utnyttjas på ett effektivt sätt. Det är ett exempel på digitala arbetssätt som tagit fart under coronapandemin.
Akademiska samarbetar med Försvarsmakten om ambulanstransporter18.1.2021 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan en vecka finns en militär ambulans på Ärna flygplats för transport av framförallt intensivvårdsbehövande covid-19 patienter mellan två sjukhus. Det unika är bemanningen. Ambulansen körs av brandmän från Luftstridsskolan medan personal från Luftburen intensivvård vid Akademiska sjukhuset ansvarar för den medicinska vården.
Ortopedchef varnar för fallskador11.1.2021 16:12:20 CET | Pressmeddelande
I tider med snö och halka ökar antal olycksfall på akutmottagningen med cirka 500 procent. Det innebär att det stundvis kan bli mycket långa väntetider. Detta är särskilt kännbart nu när Akademiska är tungt belastat av covidvård. Bara under förmiddagen har cirka tio personer sökt vård akut på sjukhuset på grund av cykel- eller halkolycka vilket är fler än vanligt.
Akademiska öppnar ytterligare två utvecklingsavdelningar11.1.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Konceptet utvecklingsavdelning har fallit väl ut på Akademiska sjukhuset och ska nu utvidgas. I september 2018 öppnades en kirurgisk utvecklingsavdelning och under våren omvandlas ytterligare två vårdavdelningar inom geriatrik och specialmedicin i syfte att förbättra arbetsmiljön och sprida lyckade arbetssätt.
Akademiska inför krislägesavtal inom intensivvården4.1.2021 16:33:44 CET | Pressmeddelande
Akademiska sjukhuset har beslutat att använda krislägesavtal för vissa sjuksköterskor och undersköterskor inom intensivvård och intermediärvård. Detta efter att ha uttömt alla andra möjligheter att klara bemanningen i det ansträngda läget. Avtalet innebär att berörda medarbetare schemaläggs med en längre arbetstid, 48 timmar per vecka.
Långtidseffekter av neurologiska skador vid covid-19 – fokus för studie22.12.2020 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Vissa personer med svår covidsjukdom får skador på det centrala nervsystemet i det akuta skedet med olika symtom, allt från förvirring till förlamningar eller medvetslöshet. I en studie på Akademiska sjukhuset undersöks långtidseffekterna av de neurologiska skadorna hos dessa patienter i syfte att optimera rehabiliteringen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum