Region Örebro län

Miljonsatsning på gruvforskning vid Örebro universitet

Dela

Autonom gruvdrift, radar för självkörande fordon, digitala tvillingar och analyser av borrkärnor är några av idéerna som Örebro universitet satsar på för gruvnäringen den kommande framtiden.

Här finns också Region Örebro län med och stöttar. Som medlemmar i Swedish Mining Innovation (en av Sveriges strategiska innovationsprogram) kan Region Örebro län vara med och skapa förutsättningar för internationell konkurrenskraft och hållbara lösningar på globala samhällsutmaningar, exempelvis tillgång till råvaror och hållbar råvaruproduktion.

Örebro universitet, med sin starka forskning inom AI och robotik, har de senaste åren etablerat sig som ett viktigt nav för gruvforskning. I dag har lärosätet nära samarbeten med flera gruvbolag, som Lovisagruvan, zinkgruvan och Boliden. Här finns även samarbeten med Epiroc och Volvo CE.

- Tillgång på råvaror och en hållbar råvaruproduktion är avgörande för den viktiga gröna omställning som vi står inför. Det är mycket positivt att universitetet fått forsknings- och innovationsprojekt som handlar om just ökad hållbarhet och konkurrenskraft i svensk gruv- och metallutvinnande industri, säger regionråd Irén Lejegren (S)

Inom innovationsprogrammen samverkar företag, akademi och andra organisationer, och alla som vill bidra till nya innovationer inom området är välkomna att söka finansiering. I Sverige finns 17 nationella strategiska innovationsprogram.

- Örebro universitet driver en långsiktig och strategisk satsning på gruvindustrin, som vi ser som ett växande område för många ämnen, inte minst inom AI- och robotteknik. Satsningen ger oss möjlighet att vidareutveckla vår forskning, samtidigt som det leder oss till fler samarbeten med branscher och akademiska partners. Genom de forskningsprojekt som nu har beviljats kan vi bidra till utvecklingen av en hållbar gruvindustri, vilket är viktigt för samhällets gröna omställning och vår försörjningsberedskap, säger Johan Schnürer, rektor för Örebro universitet.

Swedish Mining Innovation

Är ett av 17 nationella strategiska innovationsprogram som startats och finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Programmens syfte är att stärka Sveriges konkurrenskraft och skapa förutsättningar för hållbara lösningar på globala samhällsutmaningar, exempelvis tillgång till råvaror och hållbar råvaruproduktion.

För mer information kontakta

Kristina Eklöf, Områdeschef Näringslivsutveckling

Telefon: 019-602 63 80

E-post:kristina.eklof2@regionorebrolan.se 

Nyckelord

Kontakter

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum