Svenska Brottningsförbundet

Miljonstöd till nya rörelseprojekt

Dela

Rapporter från Världshälsoorganisationen, WHO, visar att två av tre barn inte når upp till rekommenderad fysisk aktivitet per dag. Svenska Spel och Riksidrottsförbundet inledde därför en gemensam satsning 2017 för att få fler personer i rörelse. Två år efter starten har över 100 000 personer deltagit. Tack vare det positiva resultatet satsas det nu ytterligare en miljon kronor på att få fler svenskar i rörelse.

SBF:s Projektledare Zakarias Tallroth tillsammans med SBF:s Generalsekreterare Samuel Lund
SBF:s Projektledare Zakarias Tallroth tillsammans med SBF:s Generalsekreterare Samuel Lund

Framåtfonden ger nya, obeprövade aktiviteter möjlighet att växa och nå fler. Bland de projekt som nu beviljats medel ur Framåtfonden kan nämnas Golf- och Bowlingförbundets gemensamma satsning på rehabilitering av personer med fysisk- och psykisk funktionsnedsättning. Skateboardförbundets satsning Family On Board, som syftar till att få familjer att umgås och röra på sig genom att bli en del av skateboard-kulturen. Samt Fotbollförbundets projekt Gåfotboll som på ett kul sätt vill göra fotboll tillgängligt för fler. - Framåtfonden stöttar projekt som har potential att inspirera dem som inte rör på sig att börja röra sig lite mer, eftersom den största effekten på folkhälsa kommer av att gå från att vara inaktiv till att göra någon form av aktivitet. Elitsatsningar är inget måste för att uppnå hälsoeffekt, så detta är ingen jakt på en ny Zlatan, säger Daniel Berglind, forskare på Karolinska Institutet och jurymedlem i Framåtfonden. 

Sedan starten har Svenska Spel och Riksidrottsförbundet beviljat knappt 19 miljoner kronor ur Framåtfonden. Tillsammans med specialidrottsförbunden och deras föreningar har man genomfört hundratals aktiveringar med målet att inspirera och få fler att röra på sig. Svenska Spel och Riksidrottsförbundet uppskattar nu att fler än 100 000 barn, unga, vuxna och äldre har kommit i rörelse genom aktiviteterna. 

- Den svenska idrottsrörelsen är unik i världen och oerhört viktig för folkhälsan, men samtidigt är det många som inte lockas av att utöva traditionella idrotter. För att motverka fysisk inaktivitet är det avgörande att vi därför stöttar dem som uppmuntrar till nya sätt att röra på sig, säger Daniel Berglind. 

Tack vare att de projekt Framåtfonden stöttat varit framgångsrika, i fråga om att få svenskar att röra på sig, utökas Framåtfonden från 7,3 miljoner kronor till 8,4 miljoner kronor under 2019 års ansökningsperiod. Ökningen möjliggör finansiering av fler projekt. 

Nyligen beslutades att följande specialidrottsförbund beviljas medel ur Framåtfonden. 

Bandyförbundets 3 mot 3. 

Brottningsförbundets Wrestfit. 

Cricketförbundets Familjecricket Curlingförbundets Mini-curling. 

Friidrottsförbundets Run All Around. 

Fotbollförbundets Gåfotboll. 

Golfförbundet och Bowlingförbundets JA! Tillsammans för ökad livskvalité. 

Innebandyförbundets Innebandy Flex. 

Korpen Svenska Motionsidrottsförbundets Pickleball. 

Skateboardförbundets Family On Board. 

Triathlonförbundets Try Triathlon. 

För mer information kontakta: 

Svenska Spels pressjour, telefon 010-120 33 33

Bilder

SBF:s Projektledare Zakarias Tallroth tillsammans med SBF:s Generalsekreterare Samuel Lund
SBF:s Projektledare Zakarias Tallroth tillsammans med SBF:s Generalsekreterare Samuel Lund
Ladda ned bild

Om

Svenska Brottningsförbundet
Svenska Brottningsförbundet
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

http://www.swedewrestling.se

Följ Svenska Brottningsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Brottningsförbundet

VM-tvåan Alex Kessidis siktar på att rädda upp AIK:s säsong med ett SM-guld på hemmaplan19.11.2019 14:26:54 CETNyheter

För två månader sen tog Alex Kessidis ett VM-silver i brottning men en påtagligt besviken Kessidis satte omgående efter hemresan igång jakten på ett OS-guld i Tokyo nästa år. Som ett mål på vägen skall han tillsammans med sina lagkamrater försöka plocka hem ett SM-guld i finalen av lag-SM som avgörs i Solna på lördag och på så sätt rädda upp hela AIK-organisationens guldmissar i lagidrotterna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum