Jernkontoret

Miljöpartiets toppkandidat Jakop Dalunde intervjuas i Synfält Framåt

Dela

Inför valet till Europaparlamentet i maj samarbetar Jernkontoret med podden Synfält Framåt, i syfte att lyfta industrins hjärtefrågor på Europanivå. Först ut i poddserien är Europaparlamentarikern tillika en av Miljöpartiets toppkandidater Jakop Dalunde.

Under april kommer fyra toppkandidater i Europaparlamentsvalet att intervjuas i podden Synfält Framåt, som drivs av Kristoffer Appelqvist och Tobias Wahlqvist. Idag släpps det första avsnittet, du hittar det på synfältframåt.se och där andra poddar finns.

Stålindustrin engagerar sig i valdebatten eftersom Europasamarbetet är viktigt för samarbete kring långsiktiga och hållbara lösningar, inte minst för en stor industriomställning. Gert Nilson, teknisk direktör på Jernkontoret och som också medverkar i podden, beskriver bland annat att en samsyn kring hållbarhetsfrågorna bland stålföretag i Europa ökat väldigt hastigt.

– Initiativet som togs i Sverige med att försöka reducera järnmalm med vätgas, det har fått efterföljare nu i hela EU. Det är flera andra stålföretag som har annonserat att de tänker göra liknande satsningar. Vi törs nog säga att där har vi gått i spetsen för någonting väldigt bra, säger Gert Nilson i podden.

Jakop Dalunde vill se en offensiv klimatpolitik i EU.

– Jag tycker att vi borde ha klimatavgifter på import av produkter från länder som inte uppfyller Parisavtalet. Rika länder som inte tar sitt klimatansvar som till exempel USA, Japan och Australien, de länderna skulle jag gärna sätta en klimatavgift på, säger Jakop Dalunde i podden.

– Panik är ingen bra drivkraft. Men är det någon gång som det är viktigt att ta ut kompassriktningen på riktigt så är det nu, säger Gert Nilson.

I nästa avsnitt, som släpps den 30 april, medverkar Jytte Guteland, Europaparlamentariker och toppkandidat för Socialdemokraterna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Jernkontoret
Jernkontoret
Box 1721
111 87 Stockholm

https://www.jernkontoret.se

Om Jernkontoret

Jernkontoret är den svenska stålindustrins branschorganisation. Organisationen grundades 1747 och ägs sedan dess av de svenska stålföretagen. Jernkontoret företräder stålindustrin i frågor som berör handelspolitik, forskning och utbildning, standardisering, energi, miljö och hållbarhet samt transportfrågor. Jernkontoret leder den gemensamma nordiska stålforskningen. Dessutom utarbetar Jernkontoret branschstatistik och bedriver bergshistorisk forskning.

Hantering av personuppgifter

Du har rätt att när som helst avregistrera dig från våra utskick och/eller radera dina personuppgifter i våra register. Du kan läsa om dina rättigheter och om hur Jernkontoret hanterar dina personuppgifter på jernkontoret.se/dataskydd.

Följ Jernkontoret

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jernkontoret

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum