Umeå kommunUmeå kommun

Miljöskjutsar till fyra föreningars klimatarbete

Dela

Broparkens stadsutvecklingsprojekt ska utvecklas, spridning av mikroplaster på konstgräsplaner ska minskas kraftigt, digital incheckning ordnas för att öka tillgängligheten vid lån av kanot och det görs en informationskampanj för el-laddstolpar. För att genomföra detta får fyra föreningar i Umeå var sin miljöskjuts om 20 020 kronor som en del i att stärka Umeås klimatarbete.

Instruktör Jonathan Sollen i Ljumviken där Umeå kanotklubb har sitt största förråd.  
Foto: Jenny Ferry
Instruktör Jonathan Sollen i Ljumviken där Umeå kanotklubb har sitt största förråd. Foto: Jenny Ferry

Kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott beslutade vid sitt sammanträde 9 juni att föreningarna Earth Organisation for Sustainability, Röbäcks IF, Umeå Kanotklubb och Stöcke IF tilldelas årets miljöskjutsar.

- Det är fyra sinsemellan ganska olika men mycket konkreta och handlingsinriktade projekt som får miljöskjutsarna. Alla har de stora möjligheter att skapa engagemang hos många Umeåbor och visa på hur man tillsammans kan göra mycket gott för klimatet och miljön, säger Annika Myrén som leder Umeå kommuns arbete inom Klimatneutrala Umeå.

En av föreningarna som får en miljöskjuts är Umeå Kanotklubb som ska göra det mer tillgängligt att låna en kanot. De framhåller också hur fantastiskt det är att kunna anlita studenter via Uminova Innovations program ”sommarentreprenör”.

- Att låna kajak från någon av Umeå Kanotklubbs förråd runt om i Umeå ska bli enklare med hjälp av digitalisering, säger Jenny Ferry, för Umeå Kanotklubb.


Umeå Kanotklubb - Digital incheckning att låna kajak av UKK
Kanotklubben vill bli mer tillgänglig för allmänheten och menar att man inte ska behöva ha bil för att vara med i föreningen och kunna paddla kajak. Umeå Kanotklubb vill uppmuntra medlemmar att cykla eller ta bussen till kajakerna. Målet med projektet är att digitalisera bokning av kajakerna så de går att boka online i mobilen.

Earth Organisation for Sustainability – Umeå Agritopia 2030
Föreningen får en miljöskjuts för att säkerställa att de stadsodlingsprojekt som idag finns vid Broparken och Ålidhem expanderar med fler deltagare i andra stadsdelar, att det byggs fler installationer och att fler ungdomar lockas med i projekten. Målen är att:

  • 2021: Umeå ska ha minst en grupp till som strävar efter byggandet av en lokal stadsodling, med samarbete med lokala aktörer och möjligen andra stadsodlingar.

  • 2025: Umeå ska ha fem stadsodlingar som totalt involverar 200 personer, varav minst en fjärdedel ska vara under 25 år. Det ska finnas ett etablerat samarbete med skolor.

Röbäcks IF – minskad spridning av mikroplaster

Föreningen får en miljöskjuts för att kraftigt minska spridningen av gummigranulat. Målet är att de inte ska behöva fylla på nytt material till konstgräsplanen utan att det nuvarande ska gå att återanvända. Föreningen kommer att köpa in och installera sorteringsgaller vid entréerna samt skoborstar.

Stöcke IF – informationskampanj om laddstolpar

Som en del av Stöckes hållbarhetsarbete kommer laddstolpar att installeras vid Mötesplats Stöcke. Stöcke IF ansöker om miljöskjuts för att genom en informationskampanj kommunicera, marknadsföra och sprida information om laddstolparna – allt för att fler ska ställa om mot ett mer hållbart samhälle.

Villkor och kriterier

För alla projekt gäller att projektets aktiviteter ska marknadsföras via #greenumea. Projektet ska i största möjliga mån genomföras på ett miljövänligt och klimatsmart sätt, t.ex. genom att transportera hållbart/använda fossilfria bränslen, använda miljövänliga kemikalier och köpa ekologiskt mat/fika.

Stöd ges till projekt- och arrangemangsidéer som genomförs helt eller delvis i Umeå kommun under hösten 2020, och eventuellt våren 2021.

Stödet ges till projekt som:

Fakta miljöskjutsar
Syftet med miljöskjutsarna är att stödja projekt och insatser som bidrar till hållbar utveckling och minskad miljöbelastning. Projekten ska knyta an till ett eller flera av Umeås lokala miljömål, de 17 globala målen eller de 16 nationella miljömålen Under 2020 och 2021 är det särskilt fokus på klimatrelaterade insatser.Nyckelord

Kontakter

Jennie Jonsén
Handläggare för miljöskjutsen
Föreningsbyrån Umeå kommun
090-16 21 45
jennie.jonsen@umea.se

Annika Myrén
Projektledare för Klimatneutrala Umeå 2030
Miljö och Hälsoskydd, Samhällsbyggnadsförvaltningen
090-16 12 45, 070-388 49 66
annika.myren@umea.se

Bilder

Instruktör Jonathan Sollen i Ljumviken där Umeå kanotklubb har sitt största förråd.  
Foto: Jenny Ferry
Instruktör Jonathan Sollen i Ljumviken där Umeå kanotklubb har sitt största förråd. Foto: Jenny Ferry
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Om Green Umeå
Under Green Umeå samlas företag, organisationer och privatpersoner med en vision om en grönare framtid i Umeå och den norra regionen. Vi tror att både vilja, engagemang och kunskap finns här. Det handlar om vad var och en är beredd att bidra med för att skapa förbättring.

Green Umeå skapades på initiativ av Umeå kommun – men bygger framför allt på ett samarbete mellan lokala företag och organisationer. När många bidrar med litegrann blir små steg till stora förbättringar.

Läs mer om miljöskjutsen och tidigare års miljöskjutsar på www.greenumea.se/miljoskjuts

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum