Solna stad

Miljövänliga material för konstgräs testas på unik anläggning i Solna

Dela

Solna stad driver ett projekt för att testa nya miljö- och klimatvänliga konstgräsmaterial på fotbollsplaner. Staden bygger en testanläggning på Råstasjöns IP där olika material testas parallellt och utvärderas av spelarna själva.

Solna stad startar under 2021 ett nytt projekt för att testa miljövänliga konstgräsmaterial till fotbollsplaner. Staden har byggt en testanläggning på Råstasjöns IP som kommer att testa olika alternativa konstgräsmaterial parallellt. Projektet drivs tillsammans med Stockholms Fotbollförbund. Testbäddarna kommer att vara klara för att börja spela på under våren 2021.

– Just nu bygger vi i Solna, på Råstasjöns IP, en testanläggning för miljövänliga konstgrässystem som är den första i sitt slag i Norden. Det är en satsning som många andra kommuner och föreningar kommer att ha stor nytta av, med vinster för både miljö och klimat, säger Peter Edholm, kultur- och fritidsnämndens ordförande, Solna stad.

Miljövänligare alternativ

Traditionellt konstgräs består av en matta med plaststrån (konstgräs) och ett ifyllnadsmaterial (så kallat granulat). Granulat tillverkas framför allt av gummi eller plast, som riskerar att ge negativ miljöpåverkan i närliggande vattendrag. För att kunna ersätta dessa material med miljövänligare alternativ behövs kunskap om hur dessa nya material fungerar i ett nordiskt klimat.

Fossilfria naturliga material

Testanläggningen består av fyra fotbollsplaner som anläggs med fossilfria och naturliga alternativ till ifyllnadsmaterial. Materialen består till exempel av kork, olivkärnor, sockerrör och kokos. Där kommer de att testas i utomhusmiljö under lång tid för att säkerställa att materialen fungerar i alla väderförhållanden och temperaturer, året runt.

Utvärderas av spelarna själva

Fotbollsplanerna på testanläggningen kommer att bokas av föreningslivet för vanligt matchspel och träningar. Hur bra konstgräsen fungerar att spela på kommer att utvärderas av fotbollsspelarna själva. De kommer att kunna rapportera in sina synpunkter i en app direkt efter träning eller match. Förutom spelarnas upplevelser kommer fotbollsplanernas egenskaper att utvärderas enligt standards som satts upp av FIFA (Fédération Internationale de Football Association).

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Testanläggning för miljö- och klimatvänliga alternativ till granulat på konstgräs - Råstasjöns IP
Testanläggning för miljö- och klimatvänliga alternativ till granulat på konstgräs - Råstasjöns IP
Ladda ned bild

Om

Solna stad
Solna stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

08-7461000http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Hagaparkens lugn och huvudstadens puls. Varje dag fördubblas befolkningen av människor som jobbar här eller besöker oss. Och i takt med att Solnaborna blir fler växer nya kvarter och stadsdelar fram, kollektivtrafiken byggs ut och allt fler företag etablerar sig i staden. Här kan du ta del av stadens pressmeddelanden om till exempel nya detaljplaner och hållbar stadsutveckling.

Följ Solna stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Solna stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum