Linköpings kommun

Miljövänligt konstgräs anläggs i Linköping

Dela

I Linköping grävs det nu för fullt i området Ekängen som äntligen ska få en konstgräsplan. Det blir den första konstgräsplanen i kommunen, förmodligen också i Östergötland, som inte innehåller gummigranulat och sprider mikroplaster.

De flesta av dagens konstgräsplaner innehåller gummigranulat och sprider mikroplaster vidare till närliggande miljöer och vattendrag. Detta sker genom regn och snö men också via spelares kläder och via skötselutrustning. Konstgräs är en av de största utsläpparna av mikroplaster till vår miljö. Kultur- och fritidsförvaltningen fick i våras ett uppdrag att utreda möjligheterna för att anlägga konstgräs utan gummigranulat och gjorde den första upphandlingen under hösten.

– Det känns roligt att Ekängen äntligen kan få en konstgräsplan och att den dessutom är av en typ som inte sprider mikroplaster som är så skadligt för vår miljö. Förhoppningsvis kan alla nya konstgräsplaner i Linköping byggas på samma sätt, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. 

I vanliga konstgräsplaner används gummigranulat som fyllnadsmaterial men här används bara sand och en tjockare padd för att hålla mattan på plats. Liknande planer finns på ett fåtal platser i Sverige.

– Att minska spridningen av mikroplaster är helt enligt kommunens nya kemikalieplan och kultur- och fritidsnämndens progressiva arbete visar att det faktiskt går att hitta alternativ, säger Rebecka Hovenberg (MP), miljökommunalråd.

I april ska anläggningen vara klar att använda.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Heltidsaktivering för försörjningsstödsmottagare10.5.2019 14:00:00 CESTPressmeddelande

Trots långvarig högkonjunktur har utanförskapet bitit sig fast hos tusentals Linköpingsbor. Allians för Linköping fortsätter därför att investera för att fler ska få möjlighet till jobb och sysselsättning och har gett i uppdrag till Utbildningskontoret och Social- och omsorgsförvaltningen att utreda hur Linköpings kommun kan införa krav på heltidsaktivering för personer som har försörjningsstöd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum