Flygbolaget BRA

Mindre utsläpp med BRAs inrikesflyg än med miljöbil

Dela

Många flyger klimatsmartare med inrikesflyg än de kör miljöbil - utan att veta om det.

Utsläpp för resa mellan Bromma och Ängelholm med BRAs flyg: 45,9 kg koldioxid (CO2) per person och med miljöbil: 51,3 kg CO2 för en person.

Inrikesflygbolaget BRA, som länge arbetat för ett klimatsmartare inrikesflyg och erbjuder alla resenärer att välja 100 procent biobränsle till flygresan, har sammanställt 2017-års bränsleförbrukning och utsläpp för sina flyglinjer.

Sammanställningen visar att en flygresa med BRA mellan två orter i Sverige genererar ofta samma eller mindre CO2-utsläpp än att köra miljöbil mellan orterna, om föraren i bilen är ensam och om miljöbilens utsläpp ligger i nivå med gränsvärdet för CO2-utsläpp för miljöbilar.

Med biobränsle och något högre beläggning på flygen är det möjligt att göra flygresandet redan nu med ett lägre utsläpp än gränsvärdet för supermiljöbilar.

Utsläppsexempel för en person som reser mellan Bromma och Ängelholm:

  • Med en av Sveriges vanligaste bilar (Volvo V70): 64,8 kg CO2 (ca 120 g CO2/km)
  • Med miljöbil: 51,3 kg CO2 (gränsvärde för utsläpp 95 g CO2/km)
  • Med BRAs ATR, utan biobränsle, 76% beläggning: 45,9 kg CO2 (102 g CO2/km/passagerare)
  • Med supermiljöbil: 27,0 kg CO2 (gränsvärde för utsläpp 50 g CO2/km)
  • MÖJLIGT med biobränsle: BRAs ATR, 50 % biobränsle, 90% beläggning: 20,7 g CO2 (46 g CO2/km/passagerare)

BRAs siffror bygger på bolagets faktiska förbrukning och beläggning 2017. Resvägen med bil är oftast något längre än flygets, som alltid är fågelvägen. Det 45 flygmil och 54 vägmil och tar cirka 5 timmar och 46 minuter med bil och 1 timma och 15 minuter med flyg.

Precis som för miljöbilar eller tåg så ökar nyttoeffekten även för flyg ju fler som åker med. Det vill säga att ju fler som sitter ombord, desto mindre blir utsläppen per person.

– Det finns idag utsläppsdefinitioner för vanliga bilar, miljöbilar och supermiljöbilar men inte för flyg, säger Anna Soltorp som är Hålbarhetschef för flygbolaget BRA.

– Om motsvarande definition funnits för flyg ser det ut som om våra propellerdrivna ATR-flygplan med lätthet skulle kunna kvala in i miljöflygklassen, säger Anna.

BRAs propellerflygplan skapar inte heller några så kallade höghöjdseffekter. Det innebär att på 19 av inrikesflygbolaget BRAs 23 inrikeslinjer så genereras inga höghöjdsutsläpp.

Flygningarna görs på cirka 6000 meter. Höghöjdseffekter bildas på över 8000 meters höjd enlig de som forskar i ämnet. Över 8000 meter flyger BRA endast några få minuter per flygning, på de linjer höghöjdsflygningar görs.

Pressbilder för fri publicering: https://www.mynewsdesk.com/se/flygbra/images

 

För mer pressinformation:

Emma Sandsjö, Kommunikationschef för BRA, 076-555 74 03, emma.sandsjo@flygbra.se
Anna Soltorp, Hållbarhetschef för BRA, 070-819 67 10, anna.soltorp@flygbra.se 
BRA Pressjour utanför kontorstid: 010-722 16 62

Kontakter

Bilder

BRAs ATR 72
BRAs ATR 72
Ladda ned bild

Om

Flygbolaget BRA
Flygbolaget BRA
Gårdsfogdevägen 16
16126 Bromma

https://www.flygbra.se/

BRA står för Braathens Regional Airlines BRA flyger till flest orter i Sverige och med cirka 2,2 miljoner årliga passagerare, främst affärsresenärer, har BRA en marknadsandel av svenskt inrikesflyg om cirka 30 %.

BRA klimatkompenserar som enda kommersiella flygbolag i världen för alla sina utsläpp utan extra kostnad för resenärerna. BRA erbjuder sedan 2018 alla att välja fossilfritt biobränsle vid bokning av flygresan och redan år 2009 miljöcertifierades bolaget som världens första passagerarflygbolag.

2016 lanserades varumärket BRA efter sammanslagning av flera regionala flygbolag i samma svenska koncern. Bolagets flyg-DNA sträcker sig samtidigt tillbaka till 1940-talets Braathens S.A.F.E.

BRA ägs av svenska investmentbolaget Braganza, helägt av Per G. Braathen.

BRA flyger till Stockholm Bromma, Göteborg, Malmö, Umeå, Visby, Kalmar, Ronneby, Sundsvall, Helsingborg/Ängelholm, Östersund, Växjö, Trollhättan, Halmstad, Jönköping, Kristianstad, Norrköping, Sälen, Helsingfors, Berlin, Lyon.

Följ Flygbolaget BRA

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Flygbolaget BRA

Nytt direktflyg från Växjö till Sälen Trysils fyra skidorter med klimatkompenserat flyg i vinter22.5.2019 07:00:00 CESTPressmeddelande

Nu är det klart. Inrikesflygbolaget BRA flyger i vinter direkt mellan Växjö och Sveriges nyaste flygplats, Scandinavian Mountains Airport. Med nya flyget nås fyra skidorter i Sälen Trysil, Skandinaviens största skidområde, på cirka två timmar. Flygplatsen öppnar i december 2019 och BRA är första flygbolaget med flygningar till Sälen Trysil – alla helt klimatkompenserade.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum