Linköpings kommun

Miniarkitekter bygger sin drömförskola

Dela

När Linköping bygger nya förskolor ska barnens egna önskemål finnas med i planeringen. Linköpings kommun och Lejonfastigheter har i samarbete med flera förskolor låtit barn uttrycka sina tankar kring rum och miljöer i ett så kallat framtidslabb. Projektet kallas Miniarkitekter.

– I vårt gemensamma arbete med att bygga framtidens förskolor vill vi ta tillvara barnens idéer. Vi hoppas att införliva några av de fantastiska idéerna i de förskolor som vi bygger och låta barnens idéer bli verklighet, säger Ann de Jonge, vd på Lejonfastigheter.

Linköpings befolkning växer och staden står inför en omdanande utveckling med nya stadsdelar. Det finns bland annat ett stort behov av nya förskolor som Linköpings kommun och kommunägda Lejonfastigheter tillsammans arbetar med att tillgodose.

– Det är viktigt att skapa en så bra lärmiljö som möjligt så att förskolebarnen verkligen kan leka och lära för livet, säger Lars Rehnberg utbildningsdirektör Linköpings kommun.

Mot den bakgrunden drog man hösten 2015 igång projektet Miniarkitekterna. I flera månader har femåringarna vid åtta förskolor fått fundera på arkitektur, ta fram ritningar och bygga modeller och syftet med Miniarkitekterna är att ta vara på deras idéer och tankar om hur framtidens förskolor kan se ut. Förskollärarna har under den här perioden observerat i vilka miljöer som barnen trivs bäst och gjort reflektioner kring detta. De har också träffats i Passagen tillsammans med bildpedagog Randi Leirnes för att planera arbetet.

– Att ta tillvara på femåringarnas idéer och engagemang är viktigt och är lysande exempel på Linköping – där idéer blir verklighet, säger Catarina Thuning, kommunikationsdirektör Linköpings kommun.

Den 9 mars avslutas projektet för barnens del. Då samlas femåringarna på de åtta medverkande förskolorna på konsthallen Passagen för att färdigställa sina modeller och få medalj för sitt arbete.

Linköpings kommun och Lejonfastigheter kommer att arbeta vidare med barnens idéer och förskollärarnas observationer genom att dokumentera dessa på film och i en bok. Många av femåringarnas idéer kommer att bli verklighet vid kommande renoveringar och nybyggnatio­ner av förskolor i Linköping.

Varför vi har valt 5-åringar

Femåringar är ofta energiska, initiativrika och fulla av fantasi. Många pratar mycket och ställer frågor. Utvecklingen på det intellektuella planet går fort och barnet får större medvetenhet om omvärlden. I den här åldern börjar barnet rita av verkligheten med många detaljer medan fyraåringar mest ritar så kallade huvudfotingar. Barn i femårsåldern är ofta i harmoniska, kan resonera, samarbeta och gillar att ta ansvar.

För ytterligare information kontakta Ann de Jonge, vd på Lejonfastigheter, 013-205854, eller Catarina Thuning, kommunikationsdirektör Linköpings kommun, 013-206365.

Bifogade bilder är godkända för publicering. Vid förfrågan kan vi eventuellt förmedla bilder av högre teknisk kvalitet.

Linköping har över 150 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Bilder

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum