Svenska kyrkan

Minnesgudstjänst i Storkyrkan för ärkebiskop emeritus Desmond Tutu

Dela

Onsdagen den 26 januari klockan 18:00 hålls en minnesgudstjänst i Storkyrkan i Stockholm för ärkebiskop emeritus Desmond Tutu som dog på Annandag jul, den 26 december, i en ålder av 90 år. Gudstjänsten hålls öppen för allmänheten och kommer att livesänds via Svenska kyrkans webbplats.

På onsdag hålls en minnesgudstjänst för ärkebiskop emeritus Desmond Tutu. Foto: Jim Elfström.
På onsdag hålls en minnesgudstjänst för ärkebiskop emeritus Desmond Tutu. Foto: Jim Elfström.

Bakom inbjudan till minnesgudstjänsten står ärkebiskop Antje Jackelén, Stockholms biskop Andreas Holmberg och domprost Marika Markovits.

Genom sin livsgärning och ett flertal besök var ärkebiskop Desmond Tutu välkänd och älskad också i Sverige. Företrädare för kyrka och samhälle kommer att delta i minnesgudstjänsten. Bland inbjudna finns utrikesminister Ann Linde och Sydafrikas ambassadör HE Ms B S Mabandla. Talman Andreas Norlén kommer att hålla tal. Minnesgudstjänstens ord och musik kommer att präglas av Tutus arv. Solisterna Jennifer Ferguson och Melinda De Lange samt en körensemble medverkar. På piano ackompanjerar Gabriel Nyberg. Vid orgeln Mattias Wager.

- Ärkebiskop Desmond Tutu var en ledargestalt i kyrka och samhälle som har inspirerat en hel värld, säger ärkebiskop Antje Jackelén, och fortsätter:
- Djupt förankrad i bön och bibelns ord fick han kraft i sin uthålliga kamp för rättvisa och försoning, trots hot och faror. Hos honom rådde aldrig någon tvekan om att kristen tro leder till samhällsansvar, till värnande om skapelsen, till kamp för alla människors värdighet och till dialog mellan trostraditionerna – och allt detta gjorde han med en humor som fick omvärlden att häpna, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Desmond Tutu var ärkebiskop för den Anglikanska kyrkan i Sydafrika och generalsekreterare i Sydafrikas kristna råd. Han belönades med Nobels fredspris år 1984 för sin icke-våldsamma kamp mot apartheidsystemet. Efter Sydafrikas första demokratiska val 1994 utsåg president Nelson Mandela just ärkebiskopen, Desmond Tutu, att leda den sannings- och försoningskommission som verkade i Sydafrika. Dess erfarenheter har varit vägledande för många andra sannings- och försoningsprocesser i världen.

Desmond Tutu hade många svenska vänner och besökte Sverige ett flertal gånger. Han medverkade två gånger vid Svenska kyrkans ”Se människan-scen” på Bokmässan i Göteborg. Tutu är också hedersdoktor vid Uppsala universitets teologiska fakultet. Många vittnar om livsförändrande upplevelser när de mött Tutu. Ungdomar i Svenska kyrkan har inspirerats av honom i sin tro och i sitt arbete för rättvisa.

- Desmond Tutu personifierar begreppet försoning i tanke och handling som ofta medförde både framtidshopp och glädje men också bottenlös sorg för att livet ska kunna gå vidare, säger biskop Andreas Holmberg.

Öppen för allmänheten
Minnesgudstjänsten i Stockholms domkyrkoförsamling äger rum på onsdag 26 januari klockan 18:00 och är öppen för allmänheten. Antalet platser är begränsade till 240. Medtag vaccinationsbevis och legitimation. En kollekt kommer att tas upp till Act Svenska kyrkans arbete med Mentormammor ibland annat Sydafrika.

Se gudstjänsten live
Gudstjänsten kommer att livesänds via Svenska kyrkans webbplats: https://www.svenskakyrkan.se/nyheter/minnesgudstjanst-for-desmond-tutu

Ackreditering, medierepresentanter
Media som önskar närvara ska ackreditera sig. Meddela namn, redaktion och mobilnummer i ett mejl till Louise Linde, Stockholms domkyrkoförsamling: louise.linde@svenskakyrkan.se senast tisdag klockan 13:00. Ange ”Ackreditering” i ärenderaden.

Mediebilder
Bilder för media finns att fritt ladda ner under och efter gudstjänsten i Svenska kyrkans bildbank Ikon: https://www.svenskakyrkan.se/fotoweb/archives/5008-Pressbilder/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

På onsdag hålls en minnesgudstjänst för ärkebiskop emeritus Desmond Tutu. Foto: Jim Elfström.
På onsdag hålls en minnesgudstjänst för ärkebiskop emeritus Desmond Tutu. Foto: Jim Elfström.
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum