Svenska kyrkan i Umeå

Minneshögtid på årsdagen av flygplansolyckan

Dela

På årsdagen efter flygplansolyckan hålls en öppen minneshögtid under två timmar i Umeå stads kyrka.

På årsdagen av flygplansolyckan är Umeå stads kyrka öppen för den som vill tända ljus, sitta en stund och lyssna på musik, dikter och reflektioner.
På årsdagen av flygplansolyckan är Umeå stads kyrka öppen för den som vill tända ljus, sitta en stund och lyssna på musik, dikter och reflektioner.

Tisdag den 14 juli hålls en minneshögtid för de nio personer som omkom i flygolyckan på Storsandskär 2019.

Umeå stads kyrka är öppen klockan 19–21 för den som vill tända ett ljus, sitta en stund och lyssna till musik, dikter och reflektioner. Utanför kyrkan finns möjlighet att lämna blommor.

– Vi kommer att fortsätta minnas de personer som dött, men minneshögtiden blir ett slags avslut på sorgeåret, säger Ingrid Holmström Pavval, präst i Umeå.

– Inte förrän det gått ett helt år med högtider och familjetraditioner kan man säga till sig själv att det går att leva vidare. Det blir annorlunda, men det går, säger Ingrid Holmström Pavval, som leder minneshögtiden tillsammans med Mikael Åström. Båda deltog i krisarbetet och minnesceremonin efter olyckan förra året.

Minneshögtiden är anpassad för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och begränsa risken för smittspridning. Max 50 personer får vistas i kyrkorummet samtidigt. Det kommer att finnas värdar på plats för att visa besökare till rätta.

De närmast anhöriga är inbjudna till en enskild minneshögtid.

Fakta: Öppen minneshögtid 14 juli kl 19–21 i Umeå stads kyrka

  • Drop in med ljuständning, musik, dikter och reflektioner under två timmar.
  • Det finns även möjlighet att lämna blommor utanför kyrkan.
  • Max 50 personer får vistas i kyrkan samtidigt.
  • Minneshögtiden leds av Ingrid Holmström Pavval och Mikael Åström. Musiker är Anders Winterstam och Kjell Fagéus. 

Kontakter

Ingrid Holmström Pavval
Präst, församlingsherde
ingrid.pavval@svenskakyrkan.se
090-200 27 01
Mikael Åström
Operativt ansvarig Kyrkans stödgrupp
mikael.astrom@svenskakyrkan.se
090-200 26 10

Bilder

På årsdagen av flygplansolyckan är Umeå stads kyrka öppen för den som vill tända ljus, sitta en stund och lyssna på musik, dikter och reflektioner.
På årsdagen av flygplansolyckan är Umeå stads kyrka öppen för den som vill tända ljus, sitta en stund och lyssna på musik, dikter och reflektioner.
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan i Umeå
Östra Esplanaden 9
901 10 Umeå

090-200 25 00http://www.svenskakyrkan.se/umea

Svenska kyrkan i Umeå består av 66 000 medlemmar, 12 kyrkor och 6 församlingar: Umeå stadsförsamling, Ålidhems församling, Tegs församling, Umeå landsförsamling, Umeå Maria församling och Tavelsjö församling. Här finns också tre samarbetskyrkor som styrs av EFS-föreningar.

Följ Svenska kyrkan i Umeå

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan i Umeå

Umeås kyrkoherde startar en podd20.5.2020 07:00:00 CESTPressmeddelande

”Angeläget” är en ny samtalspodd från Svenska kyrkan i Umeå med kyrkoherde Lena Fagéus. Poddens första tema är Tillit. – Det är stort och viktigt att få samtala tillsammans. Samtal kan förändra världen, säger kyrkoherde Lena Fagéus, som även är legitimerad psykoterapeut. Samtalet har återkommit på många olika sätt genom hennes yrkesliv. Hon leder sorgegrupper, har haft individuell handledning och nu startar hon alltså podd. Till premiäravsnitten har Lena Fagéus bjudit in två kollegor: diakonistrateg Katarina Glas och kyrkogårdschef Ewa Larsson. I tre avsnitt pratar de om tillit ur olika perspektiv, hur tillit förutsätter sårbarhet och om det går att reparera förlorat förtroende. Podden ”Angeläget” En gång i månaden bjuder kyrkoherde Lena Fagéus in gäster för samtal kring angelägna ämnen. Avsnitten är cirka 25 minuter långa. Podden finns på Spotify, Acast och iTunes.

Konfirmander bokas om till nästa sommar7.5.2020 09:00:00 CESTPressmeddelande

Det blir inga konfirmationsläger i sommar inom Svenska kyrkan i Umeå. Konfirmanderna har istället bokats om till läger nästa sommar. Med gällande direktiv och rekommendationer under den pågående corona-pandemin kan de planerade lägren inte genomföras på ett tryggt och bra sätt. Kyrkorådets AU beslutade därför den 4 maj att det inte blir några konfirmationsläger i sommar inom Svenska kyrkan i Umeå. – Det är med stor sorg i hjärtat som vi fattat det här beslutet. Jag är samtidigt glad och stolt att teamen som arbetar med konfirmander har hittat andra vägar att möta ungdomarna och erbjuda konfirmation, säger Lena Fagéus, kyrkoherde i Umeå. Konfirmanderna har bokats om till läger nästa år. Den som vill konfirmeras redan i år kan delta i konfirmation på distans under sommaren. Ungdomarna födda 2005 kan även välja vinterläger på jullovet eller att delta i ordinarie konfirmationsalternativ under nästa läsår. 266 anmälda konfirmander på nio läger berörs. Ungdomarna och deras vårdnadshavare har

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum