Minskad klimatpåverkan inom idrottsrörelsen
Varje dag arrangeras 150 000 träningstillfällen inom idrottsrörelsen. Dessutom tillkommer matcher, träningsläger och cuper. Idrottsrörelsen tar nu fram metoder för att minska utsläpp i samband med att ta sig till och från träningar och tävlingar. Målet är satt högt – utsläppen ska minskas med en takt dubbel så hög som Parisavtalets överenskommelse.

− Detta är spännande och mycket viktigt. Idrottsrörelsen måste ta ansvar och göra vårt för att förändra våra vanor och minska utsläpp och negativ påverkan på miljön. Bilberoendet inom idrottsrörelsen är både en miljöbov men också en tröskel för många att delta, inte minst i socioekonomiskt svagare områden. Kan vi minska bilåkandet, hitta samverkan och alternativa färdsätt blir det lättare att delta, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.
Riksidrottsförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Ridsportförbundet och Svenska Orienteringsförbundet driver tillsammans ett projekt med fokus på beteendeförändringar inom fritidsresande. Projektet finansieras av Vinnova.
Arbetet i projektet pågår under två år och avslutas september 2023.
Mål i projektet:
- Utveckla och testa en metod för beteendeförändring mot en klimatneutral/hållbar, hälsosam och jämlik mobilitet som är kopplad till organiserad idrottsutövning i Sverige.
- Minska utsläppen av koldioxid för resor hos deltagande organisationer och deras medlemmar med en takt dubbelt så hög som Parisavtalets överenskommelse om halverade utsläpp till 2030, motsvarande 7 % årlig CO2-reduktion.
- Fördubbla användningen av hälsofrämjande transportmedel för resor hos deltagande organisationer och deras medlemmar.
- Ta fram en plan för att skala upp testmetod till hela idrottsrörelsen.
Till att börja med deltar tio idrottsföreningar som pilotföreningar, samtliga finns i Västra Götaland.
Varje förening har tagit fram sina handlingsplaner för hur de ska minska sina CO2-utläpp med 15 procent per förening.
Exempel på insatser:
- Informationsinsatser i syfte att få fler att gå, cykla, samåka samt välja kollektivtrafik
- Ökade insatser för samåkning till tävlingar (långväga och kortväga) och testa samåkningstjänster
- Titta på hur vissa idrotter lägger spelscheman för att minska transporter, öka tillgänglighet genom till exempel fler sammandrag
- Cyklande bussar där föräldrar hjälper till och cyklar med barnen
- Föra samtal med kommuner och kollektivtrafiken om trygghetsåtgärder, cykelbanor och kollektivtrafik
- Policyförändringar med fokus på resor
Riksidrottsförbundet och deltagande medlemsförbund har även satt egna mål för de centrala kanslierna, att under samma period minska CO2-utsläppen för organisationens resande med 15 procent.
Som ett led i projektet har Riksidrottsförbundet tagit fram informationsmaterial och checklistor för hur idrottsföreningar kan jobba med att minska utsläppen från resor och transporter genom små insatser.
− Genom informationsinsatsen vill vi rikta strålkastarna på ett förändrat beteende och ta steg mot en klimatneutral idrottsrörelse samtidigt som vi kan förstärka idrottsrörelsens positiva samhällseffekter i fråga om hälsa och inkludering, säger Charlotte Sundvall, hållbar utveckling Riksidrottsförbundet.
Här hittar du information om Riksidrottsförbundets arbete med hållbar utveckling (länk)
För mer information kontakta
Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06
Charlotte Sundvall
Hållbar utveckling Riksidrottsförbundet
08-699 62 18
Nyckelord
Kontakter
Anna SetzmanPressansvarig, Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
Pressjour: 08-699 61 90
Bilder

Om
Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 71 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.
Följ RF/SISU
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från RF/SISU
Socialminister Jakob Forssmed imponeras av idrottsrörelsen i Jämtland-Härjedalen27.1.2023 15:03:14 CET | Pressmeddelande
Tidigare idag besökte socialminister Jakob Forssmed länet med anledning av Parasport-VM i Östersund. RF-SISU Jämtland-Härjedalen hade tidigare, tillsammans med Östersunds kommun, bjudit in Forssmed att besöka något av länets större idrottsevenemang. Forssmed är imponerad över Östersund och det idrottsrörelsen gör i kommunen och länet.
Olyckligt och olägligt uttalande från IOK26.1.2023 10:24:33 CET | Pressmeddelande
Internationella olympiska kommittén, IOK öppnar upp för att ryssar och belarusier ska kunna tävla i kommande OS under neutral flagg.
Swedbank delar ut bidrag till idrottsföreningar i Jönköping och Habo25.1.2023 15:05:43 CET | Pressmeddelande
Swedbank, genom Sparbanksstiftelsen Alfa, i samverkan med RF-SISU Småland fortsätter att stödja idrottsligt utvecklingsarbete i idrottsföreningar med breddverksamhet för barn och ungdomar.
Miljoner i stipendier delas ut från Tore A Jonassons stiftelse till konstnärer och idrottsföreningar23.1.2023 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Tore A Jonassons långa liv förgylldes av ett genuint konstintresse och ett lika genomgripande idrottsintresse. Konstsalongerna och idrottsplatserna var hans arena. Lördag den 4 februari tilldelas fem konstnärer 300 000 kronor vardera och 30 idrottsföreningar stipendier om 100 000 kronor vardera från Tore A Jonassons Stiftelse
Miljoner i stipendier delas ut från Tore A Jonassons stiftelse till idrottsföreningar och konstnärer23.1.2023 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Tore A Jonassons långa liv förgylldes av ett genuint konstintresse och ett lika genomgripande idrottsintresse. Konstsalongerna och idrottsplatserna var hans arena. Lördag den 4 februari tilldelas 30 idrottsföreningar stipendier om 100 000 kronor vardera och fem konstnärer tilldelas 300 000 vardera från Tore A Jonassons Stiftelse.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum