Svensk Handel

Minskade hyreskostnader nödvändigt för att rädda butikshandeln

Dela

Coronavirusets utbrott har gjort att kundtillströmningen till många av landets butiker och köpcentrum har minskat drastiskt. Likviditeten bland många sällanköpshandlare är akut hotad. ”För att rädda butikernas överlevnad behövs ett tillfälligt hyresstopp”, säger Svensk Handels vd Karin Johansson.

Karin Johansson är vd på Svensk Handel.
Karin Johansson är vd på Svensk Handel.

Svensk Handel för en kontinuerlig dialog med Fastighetsägarna för att hitta lösningar på hur landets handlare kan stöttas i detta extraordinära läge. Försäljningen i många butiker snabbt har tvärnitat med dramatiskt minskade, eller till och med helt uteblivna intäkter som följd. Situationen innebär att många handlare inte kan betala hyreskostnaderna på samma sätt som tidigare.

– Jag är djupt oroad över hur situationen kommer att slå mot handelns företag och de många jobb som branschen skapar. När kunderna uteblir är det omöjligt att för handeln att fortsätta att betala lika höga hyresnivåer som tidigare. För att rädda butikernas överlevnad skulle vi behöva ett tillfälligt hyresstopp, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Akut läge för många butiker

Fastighetsägarna har redan vidtagit vissa åtgärder som till exempel uppmaningar till fastighetsägare att förskottsbetalning av hyran kan ske månadsvis istället för kvartalsvis, samt att en större flexibilitet med öppettiderna skulle kunna stötta hyresgästerna. Svensk Handel anser att förslagen är steg i rätt riktning men att de är otillräckliga i det akuta läge som råder.

– Ett extraordinärt läge kräver extraordinära lösningar. Vi vädjar till landets fastighetsägare att göra vad de kan för att stötta handlarna i den utsatta situation som råder. Vi har ett gemensamt intresse av att butikerna klarar sig igenom stålbadet som coronaviruset innebär, säger Karin Johansson.

Hyrorna är, efter personalkostnaderna, den största kostnadsposten för sällanköpsvaruhandeln. När det gäller personalkostnaderna har Svensk Handel träffat konstruktiva lösningar med Handelsanställdas förbund i tillämpningen av kollektivavtalet. Därtill har regeringen infört omfattande åtgärder för att stötta företag och jobb. Utöver detta behövs nu även konkreta åtgärder som också reducerar kostnaderna på hyresområdet.

Nyckelord

Kontakter

Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50

Bilder

Karin Johansson är vd på Svensk Handel.
Karin Johansson är vd på Svensk Handel.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svensk Handel
Svensk Handel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

010-47 18 500http://www.svenskhandel.se

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda.

Ordförande är Anders Svensson och vd är Karin Johansson. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum