Uppsala kommun

Minskade utsläpp med klimatsmarta menyer

Dela

Inom ramen för projektet Klimatprofilering av restauranger visar deltagare nu upp positiva klimatresultat. Genom att justera recept och klimatmärka menyer minskade utsläppen med upp till 33 procent från medverkande restauranger.

Under 2018 beviljades projektet Klimatprofilering av restauranger finansiering från Klimatklivet. Projektet syftar dels till att minska utsläpp av växthusgaser från mat som serveras på restauranger i Uppsala, men också till att göra gäster mer medvetna om matens klimatpåverkan.

- Den stora minskningen av utsläpp sker framförallt i köket när ingredienser med hög klimatpåverkan byts ut mot alternativa ingredienser med mindre påverkan. Vi ser också att kunder i större utsträckning väljer vegetariska och veganska rätterna som oftast släpper ut mindre, vilket påverkar resultatet i en positiv riktning, säger Belén Camarero del Rio, projektledare.

Under hösten 2018 inledde flertalet restauranger arbetet med att klimatprofileras. Deltagare får bland annat medverka i en kurs i klimatsmart matlagning och tillgång till ett IT-verktyg för att mäta olika råvarors påverkan på klimatet. För att få fler kunder att välja rätter med låg klimatpåverkan, visualiseras klimatavtrycket för luncherna på menyn i restaurangerna.

- Vi arbetar redan med att servera hållbara och goda luncher i våra restauranger. Nu har vi siffror på att en växling från kött och mejeri till mer växtbaserat ger resultat. Det fortsatta arbetet med en klimatprofilering innefattar också att minska på svinnet och säsongsanpassa råvarorna, säger Malin Holfve från Måltidservice, Uppsala kommun.

- Systematiskt arbete med klimatsmarta och hållbara upphandlingar som grund, inkluderande förhållningssätt vid arbete med måltider samt den höga miljömedvetenheten och engagemanget hos både våra medarbetare och hos unga vuxna (elever) har varit en av orsakerna till minskningen av de redan låga värden, kompletterar Sandra Cuturic, enhetschef Måltidsservice.

Projektet fortsätter under 2019 och fler restauranger kommer medverka under hösten, bland annat restaurangerna på Fyrisskolan och på Celsiusskolan.

Några av resultaten:

  • Sju restauranger är nu klara och kan uppvisa ett positivt resultat. För de restauranger som lyckats allra bäst har utsläppen minskat med över 30 procent.
  • Utmärker sig gör Rosendalsgymnasiet som minskade sina utsläpp med 33 procent på bara två månader. Under den kontrollperiod som genomfördes innan klimatåtgärderna verkställdes, släppte en lunch på skolan i genomsnitt ut 0,66 kilo koldioxidekvivalenter. Efter åtgärderna minskade denna siffra till 0,44 kilo per portion (en svensk snittlunch släpper ut nästan två kg koldioxidekvivalenter per portion).
  • Restaurang Kannan och Bistro Rudbeck uppvisade en minskning av utsläppen med drygt 30 procent - från 1,32 kilo koldioxidekvivalenter per portion till 0,88 kilo.
  • Även Uppsala Konsert & Kongress, Katedralskolan, Restaurang Björken och Restaurang Segerstedshuset har medverkat i projektet och fått positiva utfall.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum