Brå

Minskat antal skjutningar i Malmö visar utvärdering av Sluta skjut

Dela

Antalet skjutningar i Malmö minskade under perioden som pilotprojektet Sluta skjut pågick. Malmö har också haft en kontinuerligt nedåtgående trend när det gäller skjutningar under de senaste åren jämfört med andra städer i Sverige. Det är dock svårt att säkerställa statistiskt vilka faktorer som ligger bakom minskningen. Det visar en effektutvärdering som Malmö universitet publicerar idag, på uppdrag av Brå.

Pilotprojektet genomfördes i samverkan mellan Malmö stad, Polismyndigheten och Kriminalvården i Malmö under två år och avslutades i januari 2020. Sluta skjut bygger på den amerikanska strategin Group Violence Intervention (GVI), som Brå har inhämtat och initierat implementeringen av i Sverige.

–Till skillnad från flera andra städer i Sverige har Malmö haft en kontinuerligt nedåtgående trend när det gäller skjutningar. Vi ser att det i genomsnitt har varit färre antal skjutningar per månad sedan Sluta skjut infördes, säger Anna-Karin Ivert, biträdande professor i kriminologi vid Malmö universitet, som har utvärderat pilotprojektet.

Att det fanns en nedåtgående trend i antalet skjutningar i Malmö redan innan Sluta skjut implementerades gör det svårt att identifiera exakt vilken roll projektet haft i det minskade antalet skjutningar.

–Skjutningar är trots allt ovanliga händelser, och det är stora variationer över tid. Det tar också lång tid innan beteenden förändras. Därför är det troligen först om några år som vi med säkerhet kan säga vad effekten blev, säger Caroline Mellgren, biträdande professor i kriminologi vid Malmö universitet.

Malmö universitet har tidigare gjort en processutvärdering av Sluta skjut. Den utvärderingen visade bland annat att den amerikanska strategin väl kunnat anpassas till svenska förhållanden.

– Efter utvärderingarna vet vi att strategin går att överföra till svenska förhållanden, och att den kan ha bidragit till den minskande trenden i Malmö som vi inte sett i övriga jämförbara delar av Sverige. Vi förespråkar därför en utveckling av arbetet till fler städer med samma problematik, samtidigt som det är mycket viktigt med fortsatta utvärderingar, säger Karin Svanberg, avdelningschef på Brå.

Läs mer om GVI och ladda ner utvärderingen

För mer information:

Anna-Karin Ivert,anna-karin.ivert@mau.se , tfn: 040-665 76 47

Caroline Mellgren, caroline.mellgren@mau.se, tfn: 040-665 79 41

Karin Svanberg, karin.svanberg@bra.se, tfn: 08-527 58 49

Om

Brå
Tegnérgatan 23
111 40 Stockholm

08-527 58 400

Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se

Följ Brå

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Brå

Snabbare utredningar med högre kvalitet när särskild sexualbrottsbrottsgrupp tog över våldtäktsärenden hos polisområde Stockholm Nord29.4.2021 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sedan 2019 utreder en särskild sexualbrottsgrupp alla våldtäktsärenden hos polisområde Stockholm Nord. Specialiseringen har lett till högre kvalitet i ärendena samtidigt som utredningstiderna har kortats. Men antalet ärenden som har redovisats till åklagare har bara ökat marginellt. Det visar en utvärdering från Brå.

Stoppade bidrag och höjd skatt hindrar terrorfinansiering28.4.2021 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Det är svårt att utreda och bevisa finansiering av terrorism, och endast ett fåtal har dömts de senaste tio åren. I stället spelar andra åtgärder som exempelvis beslut om skattetillägg eller återkrav av bidrag en viktig roll i att förhindra och förebygga misstänkt terrorfinansiering. Det finns en etablerad samverkan mellan myndigheter idag men informationsdelningen är i vissa fall bristfällig. Det visar en ny rapport från Brå.

Unga som döms för rån eller våld eller hot mot tjänsteman har störst risk att fortsätta begå brott13.4.2021 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Pojkar som lagförs för rån och flickor som lagförs för våld eller hot mot tjänsteman, som första brott, är de som har störst risk att fortsatt begå många brott. En tidig brottsdebut och en mer avancerad brottslighet än andra jämnåriga är också vanligare bland unga som fortsätter att begå många brott. Det visar en ny rapport från Brå.

Pressinbjudan – Råd för framtiden – nationell brottsförebyggande konferens12.4.2021 12:04:38 CEST | Pressinbjudan

Välkommen till 2021 års upplaga av Råd för framtiden – Brottsförebyggande rådets nationella konferens om lokalt brottsförebyggande arbete. Årets digitala konferens äger rum 14–15 april och arrangeras tillsammans med Karlstads kommun. Årets konferens tar bland annat upp välfärdsbrottslighet, riskfaktorer för barn i tidig ålder och narkotikaförsäljning på internet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum