Region Örebro län

Minskat beroende av hyrpersonal inom hälso- och vården

Dela

Region Örebro län har blivit mindre beroende av hyrpersonal, och har därmed lyckats bryta kostnadsökningen för hyrläkare. Det visar den kartläggning som Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, presenterar i dag.

För drygt tre år sedan inledde Region Örebro län, tillsammans med övriga regioner i Sverige, ett arbete för att bli oberoende av inhyrd personal. Med detta menas att Region Örebro län ska ha en stabil bemanning, och klara av sitt uppdrag med egna medarbetare.

- Det innebär inte att vi helt slutar använda oss av hyrpersonal, men det ska bara förekomma inhyrningar som ett komplement vid särskilda behov, säger Maria Åkesson, HR-direktör inom Region Örebro län.

En av tio regioner som minskar beroendet

När arbetet inleddes år 2017 var hyrkostnaden inom Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 3,6 procent i relation till kostnaden för egna medarbetare. Vid utgången av år 2019 var motsvarande siffra 2,9 procent.

- Vi arbetar hårt för att lyckas med målet att vara oberoende av inhyrd personal, för patienternas och invånarnas bästa, och det är glädjande att vi nu ser att det arbetet ger resultat. Vi är en av tio regioner som minskar vårt beroende av hyrpersonal, och vi konstaterar att vi för andra året i rad har minskat antalet hyrläkare på vårdcentralerna, säger Maria Åkesson.

Inga inhyrda sjuksköterskor

Men det är inte bara på vårdcentralerna det går att se en minskning. Även inom sjukhusvården, den så kallade somatiken, minskar nu kostnaden för hyrläkare medan den inom psykiatrin, där hyrläkarberoendet minskats kraftigt tidigare, stiger något. Vidare är Region Örebro län en av tre regioner som inte alls hyr in sjuksköterskor.

- Att vi kan minska hyrkostnaderna beror naturligtvis på flera saker, men en del kan tillskrivas våra medvetna satsningar på fler ST-läkare i allmänmedicin. Nu börjar det ge resultat i form av fler färdiga distriktsläkare, vilket är viktigt för att minska behovet av hyrläkare men också för att täcka upp för kommande pensionsavgångar, säger Helena Svensson, HR-strateg inom Region Örebro län.

Ökat stöd och långsiktighet

Men även om mycket pekar åt rätt håll återstår arbete innan det nationella målet om en hyrkostnad på max 2 procent av de egna personalkostnaderna kan nås. Inom Region Örebro län väntar bland annat åtgärder som en översyn av hur utvecklingsarbetet ska organiseras för bästa effektivitet, ökat stöd nära verksamheterna och strategiska beslut som ökar förutsättningarna till långsiktighet.

Ytterligare infomation

Ta del av ytterligare information via Sveriges Kommuner och Regioners webbplats.

Kontakt

Maria Åkesson, HR-direktör, telefon: 019-602 71 90

Helena Svensson, HR-strateg, telefon: 019-602 71 85

Nyckelord

Kontakter

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum