Sigtuna kommun

Minskat slit och släng på kommunens äldreboenden

Dela

Sigtuna kommuns äldreboenden har inlett ett samarbete med det sociala företaget Sigtuna Hantverkshus (ett företag i M29-gruppen), som går ut på att laga arbetskläder istället för att slänga dem.

- Överenskommelsen innebär att vi inte bara sparar pengar utan att vi även tar ett miljöansvar och bidrar till samhällsnytta, säger Catarina Asplund, verksamhetschef för särskilt boende äldreomsorg på Sigtuna kommun.

M29 har, tack vare medel från Vinnova, tagit fram en ny affärsmodell för hur de kan hjälpa företag att vara mer hållbara genom att ta tillvara på befintliga resurser.

- Resurserna kan vara textilier som i detta fall, men även andra material och varor som annars skulle slängas, som vi kan omvandla till användbara tillgångar exempelvis genom reparation. Vi sysselsätter personer som har svårt att komma ut på den reguljära arbetsmarknaden. På så vis jobbar vi inte bara cirkulärt med resurseffektivisering utan tar även ett socialt ansvar, säger Ulrika Mensch, verksamhetsledare på M29.

Modellen kommer att tillämpas på alla Sigtuna kommuns äldreboenden. Ett nytt plagg kostar cirka 200 kronor. Istället för att slänga plagget, lagas det för 40 kronor (80 kr styck om dragkedja ingår). Enligt överenskommelsen hämtar Sigtuna Hantverkshus trasiga, men rena, arbetskläder på samtliga äldreboenden. Därefter sorteras plagg ut som är värda att lagas. De som inte kan ”räddas” återvinns.

- Inom äldrevården är arbetsbelastningen hög. Vi har därför strävat efter att göra en så enkel modell som möjligt där vi erbjuder full service. Det ska vara lätt att göra rätt, säger Ulrika Mensch.

Samarbetet pågår till årsskiftet 2019/2020.

För mer information, kontakta:

Catarina Asplund
Verksamhetschef för särskilt boende äldreomsorg 
070-601 94 33
catarina.asplund@sigtuna.se

Ulrika Mensch
Verksamhetsledare
M29
070-509 25 26
ulrika@m29.se

Emilie Eliasson Hovmöller 
Pressekreterare, Sigtuna kommun
08-591 263 62 
emilie.eliasson-hovmoller@sigtuna.se

Bilder

Om

Sigtuna kommun
Sigtuna kommun
Södergatan 20
195 85 Märsta

08-591 260 00https://www.sigtuna.se

Sigtuna kommun har drygt 47 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats. Nästan 30 000 arbetstillfällen finns i kommunen varav 17 500 på Arlanda.

Följ Sigtuna kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun

Så ska samverkan med polisen göra Sigtuna kommun säkrare och tryggare6.2.2019 15:57:11Pressmeddelande

Sigtuna kommun och polisen har tecknat en gemensam överenskommelse för att minska brotten och öka tryggheten i Sigtuna kommun. Fokus ligger på fyra områden; otrygga platser, ungdomsgäng, kriminella nätverk och tystnadskultur. - Överenskommelsen med polisen är väldigt strukturerad och omfattande och kommer att ge stora positiva effekter på trygghetsarbetet, säger kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).

Biblioteket i Valsta centrum öppnar igen29.1.2019 07:00:00Pressmeddelande

Den första februari öppnar Mimers källa igen. Biblioteksverksamheten i Valsta Centrum är dock fortfarande under uppbyggnad och det finns planer på många olika aktiviteter så småningom. - Till att börja med erbjuds bibliotekstjänster, men i april kommer även ett kontaktcenter att vara på plats med kommunvägledare som kan hjälpa till med samhällsservice, säger Lars Björling, ordförande i kultur- och fritidsnämnden (SfS).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum