Norrköpings kommun

Minskning av antalet gästnätter i Norrköping 2020

Dela

Som väntat visar beläggningsstatistiken för 2020 en kraftig nedgång av antalet gästnätter på grund av den rådande pandemin. En ljusglimt för den hårt drabbade näringen är ändå att Norrköpings siffror visar en mindre nedgång i antalet gästnätter än i landet som helhet.

Foto: Fredrik Schlyter.
Foto: Fredrik Schlyter.

Året började väldigt positivt med en uppgående trend i januari och februari. Men i mars kom restriktionerna på grund av pandemin och april, maj innebar en minskning på runt 60 procent. Även november var riktigt dyster med en minskning på nästan 56 procent.

– Tack vare att Kolmårdens djurpark har kunnat hålla öppen klarade Norrköping sedan sommaren bättre än många andra kommuner i motsvarande storlek och den blev bättre än vad vi befarade under våren även om den innebar en minskning mot 2019, säger Christina Leinonen, näringslivsutvecklare för besöksnäringen i Norrköpings kommun

Det totala antalet övernattningar i Norrköpings kommun var 398 253 under 2020. Det är en minskning med 151 219 nätter eller 27,5 procent jämfört med 2019. I riket som helhet var minskningen 41 procent.

Svenska besökare stod för 374 251 gästnätter, en minskning med knappt 23 procent att jämfört med 2019. Pandemin har inneburit ett kraftigt minskat utlandsresande och de utländska besökarnas gästnätter i Norrköping minskade med 63 procent, vilket motsvarar 40 257 gästnätter.

– Sommarmånaderna räddade delvis en extremt tuff mars-maj som vi då hade bakom oss. Norrköping har haft mycket värdefull draghjälp av fantastiska Kolmården, men vi hade också mycket hotellgäster såväl under sommaren som under hösten innan den andra vågen kom. Jag upplever bland annat att närheten till huvudstaden är värdefull för oss då vi har en hel del gäster just från Stockholmstrakten som gärna tillbringar en weekend i vackra Norrköping och tycker att det är mysigt och avkopplande att bo på hotell. Det var också härligt att möta hotellgäster i vår lobby under december som kom in rosiga om kinderna och berömde stadens fina ljuspromenad., säger Maria Eriksson Önander, general manager på Elite Grand hotel i Norrköping.

Men det finns också ljusglimtar. Den starka starten på 2020, innan coronaviruset slog till, visar på att Norrköpings har potential att växa som besöksmål när pandemin har lagt sig.

– I oktober ökade faktiskt antalet nätter med drygt 20 procent gentemot 2019. Det tack vare arbeten på BillerudKorsnäs och halloween på Kolmården säger Christina Leinonen. Nu hoppas vi att smittspridningen minskar och att näringen kan komma igång ordentligt igen. Norrköping har många bra boendemöjligheter för dem som väljer att besöka vår vackra stad, säger Christina Leinonen.

Statistiken från Statistiska Centralbyrån är preliminär och innefattar inkvarteringsstatistik för hotell, stugor och vandrarhem. Camping, privat förmedlade stugor, Airbnb och boende hos släkt och vänner är exkluderat.

Kontakt:
Christina Leinonen
Titel: näringslivsutvecklare, besöksnäring, Norrköpings kommun
Telefon: 011-15 50 56

Maria Eriksson Önander
Titel: general manager, Elite Grand Hotel Norrköping
Telefon: 070 634 54 77

______________________________________________
Avsändare: Andreas Åsenheim, presskommunikatör
Telefon: 072-584 72 15

Bilder

Foto: Fredrik Schlyter.
Foto: Fredrik Schlyter.
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Norrköpings äldreboenden är klara med vaccinationerna22.2.2021 08:00:00 CETPressmeddelande

Vaccineringen av de boende inom särskilt boende för äldre i Norrköping är klar sedan någon vecka tillbaka. Alla boende har erbjudits vaccin, de som haft möjlighet och tackat ja till vaccination har nu fått både första och andra dosen. – Det känns jättebra och är en milstolpe att vara i hamn med vaccinering för våra boende på särskilt boende som tackat ja till vaccination, säger Anneli Granath, områdeschef, särskilt boende, vård- och omsorgskontoret.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum