Röda korset

Minst 6000 saknade anhöriga

Dela

1565 personer har pågående efterforskningsärenden hos Svenska Röda Korset som totalt sett omfattar mer än 6000 saknade anhöriga. Det innebär att mer än 1500 personer i Sverige inte vet vad som har hänt en eller flera av sina nära familjemedlemmar. Bara toppen av ett isberg, enligt generalsekreteraren Martin Ärnlöv

Mamma med bild på sin saknade son
Mamma med bild på sin saknade son

Idag släpper Svenska Röda Korset nya siffror på antalet personer i Sverige som saknar en eller flera anhöriga och lanserar ny rapport om humanitära konsekvenser av att familjer splittras och saknas på grund av krig, konflikt, naturkatastrofer eller migration. Drygt 1500 personer i Sverige har pågående efterforskningsärenden som totalt sett omfattar mer än 6000 saknade familjemedlemmar. Motsvarande siffra för Internationella Röda Korset är 145 000.

- 6000 saknade är bara toppen av ett isberg. Varje år förlorar tusentals människor kontakt med varandra i samband med krig, konflikt och naturkatastrofer. Att leva i ovisshet om vad som hänt en saknad anhörig kan vara oerhört plågsamt och gör det svårt att gå vidare i livet, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare på Svenska Röda Korset.

Höga nivåer av antal saknade i Medelhavet
I samband med flyktingsituationen 2015 och fram till 2018 har Svenska Röda Korset sett en tydlig ökning av antalet ärenden gällande efterforskning av saknade familjemedlemmar. De flesta ärenden är barn och unga vuxna som förlorat kontakten med sina familjemedlemmar i eller på väg till Europa, ofta i samband med resa över Medelhavet. Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen arbetar tillsammans för att samordna insamling av DNA från familjemedlemmar och med myndigheter i olika länder kring Medelhavet.

-Anhöriga som saknar familjemedlemmar som förmodas ha drunknat på Medelhavet vänder sig till Röda Korset för att få svar, inte till sin stat. Vi befarar nu att antalet komplexa efterforskningsärenden kommer att öka då antalet saknade i Medelhavet är på extremt höga nivåer. Många av dem kommer aldrig att återfinnas och deras anhöriga kommer fortsatt tvingas leva i ovisshet, säger Carl Gustafson, enhetschef på för efterforskning och familjeåterförening på Svenska Röda Korset.

Röda Korset finns idag på plats i 191 länder och den internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsens unika nätverk gör det möjligt att efterforska saknade anhöriga på de flesta ställen i världen.

Ny rapport pekar på statens skyldighet att förhindra att människor försvinner
Idag på The International Day of the Disappeared lanserar Röda Korset ny rapport som belyser humanitära konsekvenser av att familjer splittras och saknas på grund av krig, konflikt, naturkatastrofer eller migration.

Rapporten pekar på staternas skyldighet att förhindra att människor försvinner samt att klargöra vad som hänt dem och att stötta deras familjer. Röda Korset har en stödjande roll till svenska staten inom det humanitära området och gör följande rekommendationer:

  • Regeringen fullföljer sina åtaganden i enlighet med Säkerhetsrådets resolution gällande personer som rapporteras saknade i samband med väpnad konflikt som antogs i juni i år.
  • Regeringen implementerar sina åtaganden enligt det Globala migrationsramverket för säker, ordnad och reguljär migration.
  • Svenska myndigheter ser till att anhöriga till personer som saknas får rätt stöd, samt underlättar för dem att utöva sina rättigheter vad gäller rätten att få veta vad som har hänt.

Läs hela rapporten ”Humanitarian Consequences of Family Separation and People Going Missing” HÄR.

Siffror i korthet

  • I Sverige har drygt 1500 personer pågående efterforskningsärenden hos Svenska Röda Korset, vilket omfattar mer än 6000 saknade personer.
  • Motsvarande siffra för Internationella Röda Korset är hela 145 000.
  • 1 av 18 personer försvinner eller dör på den centrala rutten över Medelhavet enligt statistik från UNHCR (www.unhcr.org/desperatejourneys).
 

Kontakter

Bilder

Mamma med bild på sin saknade son
Mamma med bild på sin saknade son
Ladda ned bild
Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röa Korset
Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röa Korset
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation och finns i 192 länder. Vi kämpar för att ingen människa ska lämnas ensam i en katastrof.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Svenskarnas vanligaste ursäkter tonsätts till pampig julmusik16.12.2020 07:00:00 CETPressmeddelande

Det finns många ursäkter för att inte skänka pengar. ”Jag swishar sen” eller ”jag hinner inte nu, en annan gång” är några klassiker. Med Ursäktskören vill Röda Korset väcka igenkänning hos människor genom ursäkter man slänger sig med för att undvika att donera pengar. Ursäktskören leds av sångerskan Julia Frej som framför "Det är sjukt mycket nu" till melodin av “Gläns Över Sjö och Strand”.

Förslaget till ny migrationslagstiftning skulle få allvarliga humanitära konsekvenser3.12.2020 08:00:00 CETPressmeddelande

Svenska Röda Korset har lång erfarenhet av arbete för och med människor på flykt globalt, nationellt och lokalt. Vi finns med från flyktens början i konflikt och katastrof, längs flyktens väg, vid ankomsten i Sverige, i asylprocessen och etableringen i samhället samt med medmänskligt stöd i Sveriges förvar. Idag har Röda Korset skickat in sitt remissyttrande över betänkandet En långsiktigt hållbar migrationspolitik (SOU 2020:54).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum