Installatörsföretagen

Mitt i coronakrisen – Installatörsföretagen och Elektrikerna tänder upp samhället igen!

Dela

Installatörsföretagen och Elektrikerförbundet startade för några år sedan projektet Upplyst – en gemensam satsning för att öka jämställdheten i elbranschen. Nu, mitt i coronakrisen, utvecklar parterna projektet och lanserar en kampanj för att välkomna ung arbetskraft till branschen och visa på de arbetstillfällen som finns. Trots en pandemi skapar Installatörsföretagen och Elektrikerna hopp och tänder upp samhället igen.

Det är snart dags för studenten, och trots en pandemi så finns det fortfarande branscher som söker arbetskraft. Under #ElektrikerBehövs lanserar Installatörsföretagen och Elektrikerna nu en ny kampanj. Syftet är att välkomna ung arbetskraft till branschen och samtidigt informera om Sveriges behov av elektriker för att kunna nå de klimatpolitiska målen till 2030. Bedömningen är att det omedelbara rekryteringsbehovet är cirka 17 500 personer, och 28 000 personer fram till år 2023. Utan fler elektriker, som kan medverka till att framtidens klimatsmarta lösningar, kommer utvecklingen av energieffektivisering att stanna av – trots att behovet dagligen ökar i samhället.

I form av Upplyst visar vi på Installatörsföretagen tillsammans med Elektrikerna att vi tar ett gemensamt ansvar för branschens utveckling. Vi behöver arbetskraft idag, imorgon och i framtiden för att kunna tillmötesgå framtidens behov av klimatsmarta lösningar. Vi välkomnar 5 000 blivande elektriker som i år tar studenten, till en bransch där vi tillsammans står för vettiga värderingar, säger Ola Månsson, VD på Installatörsföretagen.

Installatörsföretagen och Elektrikerna vill via kampanjen ”Elektriker behövs” förmedla att elektrikers arbete blivit extra tydligt i coronakrisen och visa de cirka 5 000 ungdomar som tar studenten från El- och Energiprogrammet att de är välkomna till, och behövs i, arbetslivet. Arbeten inom energiförsörjning har klassats som samhällsviktiga och trots växande arbetslöshet i samhället ses elektriker som ett smart yrkesval.

Corona fick Sverige att stanna upp – men nu tänder vi upp samhället igen! Du som är utbildad inom elbranschen behövs mer än någonsin. Sjukhusen stannar utan el. Tillsammans ser vi till – på olika sätt – att Sverige fungerar, även under kris. Vi behöver arbetskraft idag, och kommer behöva tusentals nya personer inom vår bransch de närmsta åren för att nå de klimatpolitiska målen till 2030, säger Urban Pettersson, ordförande på Elektrikerna.

För mer information, kontakta:

Eva Strindberg, Pressansvarig, Installatörsföretagen eva.strindberg@installatorsforetagen.se

Diana Oldenburg, Kommunikationschef, Elektrikerna diana.oldenburg@sef.se

Om Upplyst

Elektrikerförbundet och Installatörsföretagen arbetar aktivt och långsiktigt för en jämställd värdegrund och för att skapa en trygg arbetsplats för både kvinnor och män. Upplyst är en gemensam satsning för nolltolerans mot sexism, diskriminering och kränkande behandling i elteknikbranschen. Bakom initiativet ligger fackförbundet Elektrikerna och bransch- och arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen.

Läs mer om Upplyst

Läs mer om Installatörsföretagen

Läs mer om Elektrikerna

Om

Installatörsföretagen
Installatörsföretagen
Ringvägen 100
11860 Stockholm

+46 8 762 76 00https://www.in.se/

Våra 3600 medlemmar är entreprenörer, arbetsgivare och företagare verksamma inom branschen för tekniska installationer. Det är våra medlemmar som med sina 50 000 medarbetare installerar, optimerar och kontrollerar värme, ventilation, vatten, el- och teleteknik. Vi representerar även entreprenörerna inom elkraft som säkrar infrastrukturen för Sveriges elförsörjning.

Installatörsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation. Vi är en del av Svenskt Näringsliv.

Följ Installatörsföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Installatörsföretagen

Avtal 2020: Svenska Elektrikerförbundet missar chansen att skapa framtidens bransch19.11.2020 12:12:55 CETPressmeddelande

Installatörsföretagen och Svenska Elektrikerförbundet (SEF) har nått en överenskommelse gällande Installationsavtalet. Överenskommelsen löper över 29 månader och följer märket på 5,4 %. Tyvärr avvisar SEF möjligheten att utvidga kollektivavtalet till nya grupper, vilket innebär att gemensamma vägar för att följa den tekniska utvecklingen och skapa framtidens klimatsmarta lösningar saknas i avtalet. Därmed finns en uttalad besvikelse hos Installatörsföretagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum