Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Skogskyrkogården

Mitt liv som Ulla Winblad – livesända visningar för skolklasser

Dela
Nu finns det möjlighet för lärare att boka en livesänd digital visning av Stadsmuseets kommande utställning ”Mitt liv som Ulla Winblad”. Följ med vår museipedagog på en berättelse kring ryktesspridning och identitet i 1700-talets Stockholm!

Vi reser tillbaka i stadens historia där frågor kring identitet och ryktespridning var lika aktuella för dess invånare som de är för oss idag. Efter visningen finns det möjlighet för en gemensam diskussion.

Innehåll

I centrum för visningen står Maria Christina Kiellström (1744–1798). Hon var den verkliga kvinnan bakom figuren Ulla Winblad, som diktaren Carl Michael Bellman skrev om i sina sånger på 1700-talet. Maria Christina växte upp i en fattig familj men blev under sitt alter ego Ulla Winblad ett känt namn, upphöjd och samtidigt baktalad. Livet igenom förföljdes hon av Bellmans beskrivningar. Det var svårt för henne att styra över den identitet hon en gång blivit tilldelad.

I visningen undersöker vi 1700-talets Stockholm utifrån verklighetens Ulla Winblad. Vi söker svaren på frågor som: Vem har rätt till bilden av dig? Vad händer när du förändras men ditt rykte hänger kvar? Vad lämnar du efter dig för spår?

Vi tittar på dokument, målningar och andra historiska källor som berättar om Maria Christinas liv och tiden hon levde i. Vi pratar om hur en historiker arbetar med historiska källor och frågar oss vad källorna egentligen kan säga oss. Dessutom använder vi Maria Christinas berättelse för att diskutera aktuella frågor kopplat till identitet, sociala medier och ryktesspridning.

Målgrupper

Elever och pedagoger i årskurs 7–9 samt gymnasiet.

Praktisk information 

Visningen sker i första hand via mötesprogrammet Zoom, men vi är även öppna för andra alternativ såsom Microsoft Teams. Inför visningen tillhandahåller Stadsmuseet en mötes-länk som skickas ut i god tid före visningen.

Period

Utställningen "Mitt liv som Ulla Winblad" visas på Stadsmuseet 1 juni 2021–21 augusti 2022, och visningen går att boka under den perioden. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Skogskyrkogården
Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Skogskyrkogården



https://stadsmuseet.stockholm

Vår uppgift är att öka kunskapen om och intresset för Stockholms historia. Genom att förstå hur staden vuxit fram och hur skiftande livet varit för stockholmare under olika tider får vi bättre möjligheter att förstå dagens stad. Det tror vi är viktigt för alla som bor och lever i Stockholm.

Som en kunskapsinstitution värnar vi om Stockholms gemensamma minne och kulturarv. Vi forskar och dokumenterar, inventerar, publicerar och förmedlar kunskap om vår stad. Vi förvaltar omfattande samlingar som ständigt växer.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye