Arla

Mjölkpriset till Arlabönderna fortsätter uppåt

Dela

För nionde gången i år höjs priset som Arlabönderna får betalt för sin mjölk.

Det senaste årets skenande priser på el, foder, bränsle, gödningsmedel och andra varor till gården fortsätter att pressa många Arlabönder. Foto: Arla
Det senaste årets skenande priser på el, foder, bränsle, gödningsmedel och andra varor till gården fortsätter att pressa många Arlabönder. Foto: Arla

Priset som svenska Arlabönder får betalt för sin mjölk höjs i november med 15,5 öre för både konventionell och ekologisk mjölk. Det så kallade a contopriset för konventionell mjölk blir därmed 616,4 öre per kilo och 667,6 öre per kilo för ekologisk mjölk.

– Kostnaderna i svenskt lantbruk är historiskt höga och osäkerheten om framtiden är stor. Därför är det viktigt att vi kan göra ytterligare en höjning av mjölkpriset till våra ägare, mjölkbönderna, säger Arla Sveriges vd Kai Gyllström.

Marknadsöversikt

Invägd mjölkråvara: I juli ökade produktionen i EU-27 (plus Storbritannien) för första gången i år. Invägningen gick upp med 0,4 procent. Men i augusti beräknas veckosiffrorna visa på oförändrad eller något negativ tillväxt. Och enligt de senaste indikationerna för september förväntas ingen tillväxt jämfört med förra året.  Mjölkproduktionen i USA steg jämfört med förra året i augusti, och invägningen gick upp 1,6 procent.  I Nya Zeeland minskade mjölkproduktionen i augusti med -4,9 procent. Mjölkinvägningen i Australien fortsatte också nedåt i augusti med -5,9 procent. Det innebär den femtonde nedgången i rad.

Ost: Efterfrågan på den europeiska mozzarellamarknaden har försvagats en aning, vilket bidrar till att det finns lite mer ost på marknaden. Men ost är fortfarande mer lönsamt än pulver och smör.

Mjölkpulver: En fortsatt låg efterfrågan från Kina på helmjölkspulver och en ökande produktion är huvudorsaken till det mer negativa sentimentet på pulversidan.

Smör: EU:s smörpriser ligger långt över Oceanien, men under USA där priserna nått en ny rekordnivå.

Fakta om Arlas mjölkpris

Arlas 8 600 mjölkbönder är både ägare till kooperativet och leverantörer av mjölken. Tillsammans har Arlabönderna beslutat att priset som betalas ut till bönderna för mjölkråvaran ska vara gemensamt i kooperativets sju länder. På så vis är det möjligt att dela lika på både intäkter och kostnader. Priset baseras främst på protein- och fettinnehåll, samt den enskilda gårdens klimatarbete.

A contopriset ligger närmast det löpande priset som Arlabönderna får betalt under året. Det kommuniceras varje månad. Här finns en graf för att följa mjölkprisets utveckling över tid. Priset som konsumenter betalar för mjölk och andra mejerivaror bestäms av butikerna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Det senaste årets skenande priser på el, foder, bränsle, gödningsmedel och andra varor till gården fortsätter att pressa många Arlabönder. Foto: Arla
Det senaste årets skenande priser på el, foder, bränsle, gödningsmedel och andra varor till gården fortsätter att pressa många Arlabönder. Foto: Arla
Ladda ned bild

Om

Arla
Arla
Rättarvägen 3
169 68 SOLNA

08−789 50 00https://www.arla.se/

Arla – böndernas eget mejeri 

Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 600 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Med visionen att skapa framtiden inom mejeri för att sprida hälsa och inspiration i världen, helt naturligt, är Arla i Sverige hem åt varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden. Arlas tolv mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.

 

Följ Arla

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arla

Semifinalisterna utvalda i tävlingen Arla Guldko 20239.1.2023 09:16:19 CET | Pressmeddelande

Nu har semifinalisterna utsetts i Arla Guldko 2023 i kategorierna Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola, Årets Frukostlyft samt Bästa Seniormatglädje. Syftet med tävlingen är att sätta ljus på vardagshjältar som lyckas skapa en verksamhet som genomsyras av matglädje. Nästa steg i tävlingen är jurygruppernas fortsatta arbete med att utse tre finalister i respektive kategori. Vinnarna koras slutligen vid den stora finalen den 8 maj 2023.

Kommentar: Så arbetar Arla för att samla in klimatdata och sänka utsläppen14.12.2022 08:07:34 CET | Nyheter

I dag rapporterar Sveriges Radio att Arla överdriver hur mycket våra klimatutsläpp på gårdarna har minskat sedan 2015. Vi beklagar att det inte funnits jämförbara data bakåt i tiden. Vi har de senaste åren utvecklat ambitiösa klimatberäkningar i hela kedjan. Det ger oss ett mycket bra verktyg framåt, men gör det tyvärr svårt att göra historiska jämförelser. Vi borde ha varit tydligare med det, men är stolta över allt det arbete som nu pågår för att både beräkna våra utsläpp och minska dem. Om vi hade inväntat perfekta uppgifter hade vi inte varit där vi är i dag med klimatarbetet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum