Lindholmen Science Park

MobilityXlab lyfter framtidens innovationer med Future Mobility Awards

Dela

Framtidens innovatörer inom mobilitet har blivit utsedda. MobilityXlabs Future Mobility Awards lanserades för att uppmärksamma och hedra startups och scaleups över hela världen som har gjort skillnad för framtidens mobilitet. Årets vinnare är Enervibe, Reality AI, Teraloop och SiaSearch.

Kl 17 idag tisdag, kommer bild från prisutdelningen, samt citat från vinnarna finnas publicerade här >

MobilityXlab, en samverkansplattform för mobilitets- och transportlösningar, avslöjade idag vinnarna av det första MobilityXlab Future Mobility Awards. Priset är framtaget i samarbete med MathWorks, en USA-baserad utvecklare av mjukvara för forskare och ingenjörer, och är ett erkännande till startups och scaleups som arbetar för att förändra transport- och mobilitetsbranschen. Priset utgörs av 2000 USD, samt exklusiva coaching-sessioner med olika experter inom industrin.

Vinnarna inom de fyra kategorierna är: 

Vinnarna tog idag emot sina priser under en ceremoni som arrangerats av MobilityXlab. Prisceremonin innehöll intervjuer med domarna, presentationer från de nominerade och självklart firades vinnarna av det första Future Mobility Awards.

– Vi är imponerade av alla startups som ansökt till Future Mobility Awards och speciellt våra vinnare. Var och en av dem har bidragit med avgörande förändringar inom sina respektive områden, vilket inte bara är viktigt utan nödvändigt för vår framtida utveckling, säger Anna Westerberg, Senior Vice President på Volvo Group Connected Solutions och en av domarna.

Mängden ansökningar, bredden på dem och företagen själva är imponerande. MobilityXlab tog emot ansökningar från 18 olika länder spridda över sex olika världsdelar. Inom varje kategori har domarna letat efter ett startup eller scaleup som genom innovation och möjliggörande av utveckling kan förändra framtidens mobilitet.

Kontaktinformation

Katarina Brud, Director MobilityXlab
+46 70 866 29 77
katarina.brud@mobilityxlab.com


FAKTA

Future Mobility Awards vinnare

Vinnare i kategorin hållbarhet: Teraloop, Finland
Teraloop är en hållbarhetsdriven startup som utvecklar skalbar kinetisk energilagring för att optimera produktion, distribution och förbrukning av elkraft. Inom mobilitetssektorn levererar Teraloops innovativa svänghjulslösning effektiv och kraftfull energilagring för att hjälpa till att lösa infrastrukturproblem som hämmar den globala upptagningen av elbilar. Genom implementeringen av Teraloops lösning kan dyra infrastrukturlösningar som behövs för att ladda elbilar undvikas, vilket gör elbilsladdningen möjlig även på avlägsna platser. Genom att öka laddningens tillgänglighet och bekvämlighet kommer fler förare att övertygas om att byta till elbilar.

Vinnare i kategorin AI för säkerhet: Reality AI, USA
Autonoma avkänningsmetoder för olika fordon är traditionellt sett väldigt fokuserat på det visuella. Även de avkänningsmetoder som inte är fokuserade på det visuella brukar förlita sig på datorsynstekniker. Men det finns flera andra sinnen som mänskliga förare förlitar sig på när de kör. De hör till exempel ljud från bilen, vägen och omgivningen. De känner hur bilen rör sig. Att bilen gnisslar eller guppar ger oftast en initial antydan på att något är fel. Reality AI tar med alla dessa andra sinnen i beräkningen. Reality AI:s bildetekterings- och lokaliseringslösning ger fordon en “känsla av hörsel” genom att möjliggöra applikationer för det du inte ser, till exempel runt hörn eller blinda korsningar med ljud, eller identifiera närliggande utryckningsfordon och deras rörelseriktning vilket i sin tur möjliggör för föraren (mänsklig eller autonom) att sakta ner om det behövs. 

Vinnare i kategorin konnektivitet: Enervibe, Israel
Sedan 2018 arbetar Enervibe med att utveckla KEH-enheter (generatorer för rörelseenergi) och strömhanteringskretsar som omvandlar mekanisk energi i omgivningen till likström.
KEH möjliggör lösningar och applikationer från olika branscher, och Enervibe använder sin spetskompetens för att utveckla ett omfattande däckövervakningssystem baserat på sin egenutvecklade självdrivna multisensormodul i däcket. 

Vinnare i kategorin virtuell utveckling: SiaSearch, Tyskland
De flesta mobilitetsföretag kommer att fördröja eller inte lyckas distribuera viktiga maskininlärningsbaserade funktioner för automatiserad körning eftersom upp till 75% av den viktigaste tekniska tiden spenderas på manuell och repetitiv sökning, urval och förståelse av rå sensordata. SiaSearch introducerar programmatisk extraherade metadata och en ny databas för att möjliggöra fullständig semantisk sökning på massiva datasjöar och strömmande data. SiaSearch erbjuder snabb, kontextuell datatillgång och djupgående förståelse för att bygga bättre modeller på kortare tid. 

Samtliga nominerade till Future Mobility Awards: 

Hållbarhet: Celcibus, Sweden & Teraloop, Finland (Vinnare)

AI för säkerhet: SafeMode, Israel & Reality AI, USA (Vinnare)

Konnektivitet: CloudBackend, Sweden & Enervibe, Israel (Vinnare)

Virtuell utveckling: CEMWorks, Canada & SiaSearch, Germany (Vinnare)

Nyckelord

Bilder

Länkar

Om

Lindholmen Science Park
Lindholmen Science Park
Lindholmspiren 3-5, Box 8077
402 78 Göteborg

031-764 70 00http://www.lindholmen.se

Om MobilityXlab

MobilityXlab grundades 2017 av CEVT, Ericsson, Volvo Cars, Volvo Group, Veoneer och Zenseact (tidigare Zenuity) på Lindholmen i Göteborg. Det är en plattform som kopplar samman och faciliterar samverkan mellan startups/scaleups och globala företag. MobilityXlab erbjuder startups ett snabbspår till potentiella strategiska partnerskap med deras sex industripartners. MobilityXlab strävar efter att vara pionjärer inom framtidens mobilitet genom att accelerera global innovation baserat på svensk innovationskultur. MobilityXlabs värd är Lindholmen Science Park, med stöd från Vinnova och Västra Götalandsregionen. 

Följ Lindholmen Science Park

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lindholmen Science Park

Kraftsamling ska ta bort hinder för framtidens transporter30.11.2020 08:49:31 CETPressmeddelande

Plötsligt kommer elscootrarna till stan. Många anammar det nya transportsättet med glädje, samtidigt som missnöjet växer över scootrar som skräpar längs trottoarer och cykelbanor. Men kommunerna saknar praktiska och juridiska redskap att arbeta proaktivt för att styra utvecklingen och det är oklart hur de ska samarbeta med olika aktörer. Den sortens hinder och utmaningar ska identifieras i ett nytt Drive Sweden-projekt där Trafikverket och kommunerna Linköping, Lund, Stockholm och Göteborg samarbetar.

Sverige spänner AI-musklerna för omvärlden: Samlar eliten på global konferens med världens största matchmakingevent16.11.2020 14:48:19 CETPressmeddelande

Sverige ligger i framkant vad gäller innovation och tar nu ett ännu större grepp och stoltserar internationellt med kompetensen inom AI. Med start den 17 november samlas den svenska och internationella AI-eliten för det globala eventet Sweden Innovation Days som anordnas av AI Sweden – Sveriges nationella AI-center, Energimyndigheten, Ignite Sweden, SISP - Swedish Incubators & Science Parks, och Vinnova - Sveriges innovationsmyndighet. Syftet är att visa upp Sverige som ett ledande techland och skapa nya kontaktytor, för att attrahera internationell talang och investeringar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum