Lindholmen Science Park

MobilityXlab välkomnar nya framväxande företag

Dela

Nio framväxande, spännande företag har nu valts ut för att ansluta sig till MobilityXlab. Syftet är att skapa framtidens mobilitet tillsammans med MobilityXlabs globala partners.

MobilityXlab tillförde fokusområdet AI (artificiell intelligens) inom mobilitet och uppkoppling när man bjöd in nya startup-företag till den andra ansökningsperioden. Efter en noggrann urvalsprocess har MobilityXlab nu nöjet att välkomna nio företag.

– Vi tycker det är jättespännande med den här andra omgången med alla dessa innovativa företag som kommer med och är redo att bidra till innovation och till vår community. Under perioden kommer vi med största säkerhet att ta MobilityXlab till nästa nivå, säger Katarina Brud, ansvarig för MobilityXlab på Lindholmen Science Park, som har ett nära samarbete med de sex partnerföretagen CEVT, Ericsson, Veoneer, Volvo Cars, Volvo Group och Zenuity.

Första halvåret ledde till några mycket spännande samarbetsprojekt mellan startups och globala aktörer, i syfte att utveckla och visa upp säkrare och effektivare transporter för framtiden och ta oss närmare framtidens mobilitet.

– Första halvåret var en period som vi kan beskriva som startpunkten för en ny samarbetsera. Samverkan är nyckeln till allt och det uppstår när vi möts, fortsätter Katarina.

– Alla vi som är partners inom MobilityXlab är mycket entusiastiska över att se nya möjliga samarbeten successivt växa fram, när de här startup-företagen går med, säger Christian Svensson, innovationschef på Veoneer och styrelseordförande för MobilityXlab.

– Att gå med i MobilityXlab är ett gyllene tillfälle för oss att samverka och knyta starkare band till mycket intressanta potentiella partners från fordonsindustrin och uppkopplingsindustrin, säger Andreas Krona, CCO på Talkamatic.

Rajet Krishnan, medgrundare till Viking Analytics kommenterar:
– Vi tycker det är mycket spännande att bli en del av MobilityXlab. Vår största utmaning i nuläget är att hitta skalbara användningsområden inom näringslivet. MobilityXlab är lösningen på denna utmaning genom att de ger oss ett unikt tillfälle att samarbeta med några av de största aktörerna inom tillverknings- och IKT-branschen. Vi ser också fram emot att samarbeta med våra mentorer på MobilityXlab, som har stor inblick i tillverkningsindustrins utmaningar.

Här är de företag som har valts ut:

Ekkono: Gör uppkopplade saker smarta genom att bädda in avancerad maskininlärning i den uppkopplade enheten, s.k. edge computing.

Machine Intelligence: Överför den senaste forskningen inom maskininlärning från den akademiska världen till strategiska industriella användningsområden.

Talkamatic: Skapar nästa generation konverserande AI.

Vantagist: Specialiserad på mjukvara för analys och visualisering av mycket stora mängder positions- och rörelsedata, såsom data från GPS-spårning av tusentals fordon, lastbilar, flygplan och föremål.

Valossa: Levererar videoigenkänning och uppgifter via en AI-plattform som känner igen personer och identiteter, visuella föremål, audioinnehåll och överför tal till text, markerar sökord och känner igen explicit innehåll.

Viking Analytics: Hjälper till att förutse och förhindra avbrott hos maskiner samt planera underhåll för den tunga industrin.

Från första perioden välkomnas även följande företag att stanna kvar i gruppen:

Annotell: Tillhandahåller en unik webbaserad plattform som gör det avsevärt smidigare och effektivare att skapa annoterad data av hög kvalitet för övervakad maskininlärning.

Gapwaves: Erbjuder trådlösa kommunikationslösningar baserade på GAP vågledarteknik, stor potential har konstaterats i de millimetersmå vågantenner som kan användas i telekomsystemen 5G och fordonsradar.

Hailo: Hailo utvecklar en banbrytande specialiserad mikroprocessor för djupinlärning som levererar resultat från ett datacenter till edge-enheter.


För mer information kontakta:

Katarina Brud
MobilityXlab
+46 (0)31 764 70 29
katarina.brud@mobilityxlab.com

Christian Svensson
Veoneer
Styrelseordförande
+46 (0)322 626287
christian.svensson@veoneer.com


MobilityXlab är en okonventionell samarbetsplattform där stora och framväxande företag med banbrytande idéer driver innovationen framåt tillsammans. Vi ger de nya företagen möjlighet att växa genom tillfällen till strategiska samarbeten med sex globala aktörer inom mobilitet och uppkoppling. Vi brinner för transporter och vi är övertygade om att vi tillsammans tar oss närmare framtidens mobilitet och förbättrar morgondagens värld.

MobilityXlabs partners är CEVT, Ericsson, Veoneer, Volvo Cars, Volvo Group och Zenuity. Lindholmen Science Park står som värd och initiativet stödjs av Vinnova och Västra Götalandsregionen.

Nyckelord

Bilder

Länkar

Om

Lindholmen Science Park
Lindholmen Science Park
Lindholmspiren 3-5, Box 8077
402 78 Göteborg

031-764 70 00http://www.lindholmen.se

MobilityXlab är en okonventionell samarbetsplattform där stora och framväxande företag med banbrytande idéer driver innovationen framåt tillsammans. Vi ger de nya företagen möjlighet att växa genom tillfällen till strategiska samarbeten med sex globala aktörer inom mobilitet och uppkoppling. Vi brinner för transporter och vi är övertygade om att vi tillsammans tar oss närmare framtidens mobilitet och förbättrar morgondagens värld.

MobilityXlabs partners är CEVT, Ericsson, Veoneer, Volvo Cars, Volvo Group och Zenuity. Lindholmen Science Park står som värd och initiativet stödjs av Vinnova och Västra Götalandsregionen.

Följ Lindholmen Science Park

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Lindholmen Science Park

Beta Borås-projektet tar ett nytt steg1.4.2019 13:22:46 CESTPressmeddelande

Det uppmärksammade forsknings- och innovationsprojektet kring testredaktionen Beta Borås får en uppföljare. I april startar Beta Borås 2 som ännu skarpare ska driva innovation kring lokal samhällsjournalistik för målgruppen 25-35 år. – Hur man når den här åldersgruppen med relevant samhällsjournalistik är en av de viktigaste frågorna för hela mediebranschen just nu, säger Stefan Eklund, chefredaktör på Borås Tidning.

Nu startar AI Innovation of Sweden - ett nationellt center för tillämpad forskning och innovation inom Artificiell Intelligens6.2.2019 16:30:00 CETPressmeddelande

Idag invigdes AI Innovation of Sweden på Lindholmen Science Park tillsammans med de 40-tal partners som hittills bekräftats. Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman var på plats för att öppna det nationella centret, som genom samverkan och co-location ska accelerera innovation och forskning inom praktiskt tillämpad Artificiell Intelligens - AI.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum