Uppsala kommun

Mobilt projektkontor ska stärka engagemanget på landsbygden

Dela

Uppsala kommun inrättar ett mobilt projektkontor för att få bättre närvaro på landsbygden för samverkan och dialog. Projektkontorets flyttbarhet gör att fler människor kan delta från platsen där de bor och påverka samhällsutvecklingen i en hållbar riktning.

Hållbar utveckling på landsbygden

För att landsbygden i Uppsala ska kunna fortsätta växa som den gör idag behövs nya initiativ för en hållbar utveckling. Uppsala kommun har sökt och fått projektstöd från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling för att stärka det lokala engagemanget i bygderna.

Syftet med projektet är att bidra till en hållbar landsbygdsutveckling genom att öka kunskapen om Agenda 2030, stärka lokala aktörer och främja hållbara lokala utvecklingsprocesser. Projektet ger också möjlighet att ta till vara på engagemanget som skapats inom projektet Medborgarbudget, som pågår 2018–2022.

– Vårt mål är att Uppsala ska bli Sveriges bästa landsbygdskommun. För att nå dit krävs delaktighet från alla som bor på landsbygden. Därför är jag glad att vi nu får EU-medel för att samverka med civilsamhället för att ta fram lösningar på landsbygdens utmaningar, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Till vilka platser kommer projektkontoret?

Projektkontoret kommer att närvara på bygdedagar, marknader och andra aktiviteter i landsbygderna. Men på grund av den rådande pandemin kommer projektkontoret inte närvara på de olika aktiviteterna under hösten 2020.

Pengar och kompetensutveckling för föreningar

Inom projektet finns pengar avsatta för att stötta föreningar så att de kan genomföra hållbara evenemang, marknadsföra bygdedagar och upprusta befintliga eller nya möteslokaler. Det kommer även att finnas möjlighet till kompetensutveckling om hur föreningar kan bidra till hållbar utveckling lokalt, genom föreläsningar och studiebesök.

Fakta

Jordbruksverket stöttar med 2 373 725 kronor, Upplandsbygd med 1 169 148 kronor och kommunen medfinansierar med 126 000 kronor.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor omkring 234 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum