Plan International Sverige

Mobilt tangentbord stärker flickors självkänsla

Dela

Barn blir ofta omtalade och tilltalade på olika sätt beroende på kön. Det kan påverka både deras självbild och sättet omvärlden behandlar dem. Därför lanserar Plan International nu mobilappen Sheboard på svenska, med målet att uppmärksamma användarna på ordval som inskränker flickors självkänsla – och i stället ge alternativ som kan stärka dem.

– I takt med att vår kommunikation blir allt mer digital formas också en stor del av språket och synen på oss själva via digitala kanaler. Då är det självklart att vårt arbete för barns rättigheter och flickors lika villkor ska ta plats även där. Vi på Plan International driver i dag ett flertal tech-projekt, för att flickor och unga kvinnor ska kunna öka sina kunskaper inom området och själva skapa de förändringar de behöver, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare, Plan International Sverige.

Sheboard är ett alternativt tangentbord till mobilen, som med hjälp av en algoritm vill uppmärksamma oss på stereotypa ordval. När användaren i exempelvis en chat beskriver en flicka med formuleringen "hon är söt" föreslår Sheboard att “söt” kan bytas ut till "smart" eller "stark”. Målet är att Sheboard ska utmana användarens sätt att tänka och uttrycka sig, och inspirera till diskussion – och på sikt bidra till att förändra normer.

– Digitaliseringen innebär möjligheter att bryta ner barriärer och bidra till jämlikhet och inkludering för alla. Många unga refererar till mobilen som livets fjärrkontroll. Med Sheboard ville vi skapa ett mobilt verktyg som på ett konkret sätt kan inspirera till diskussion om hur vi kan skapa en positiv digital värld, säger Elin Wallberg, Corporate Citizenship and Partnerships manager, Samsung Electronics Nordic.

Sheboard är utvecklad i ett samarbete mellan Samsung och Plan International, och lanseras på svenska den 5 mars. Appen är tillgänglig för kostnadsfri nedladdning på svenska, finska och engelska via Google Play och App Store.

I samband med lanseringen av Sheboard närvarar Plan International även på årets upplaga av konferensen Women In Tech, som fokuserar på just teknik och jämställdhet.

För mer information, kontakta Veronica Koutny Sochman, Corporate Partnerships Manager, veronica.sochman@plansverige.org, 070 176 14 01, eller besök sheboard.com.

Om

Plan International Sverige
Plan International Sverige
Box 92150
120 08 Stockholm

08-58 77 55 00https://plansverige.org/

Plan International kämpar för en rättvis värld som stärker barns rättigheter och flickors lika villkor. Vi är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 70 länder. Plan International är politiskt och religiöst oberoende och allt vårt arbete utgår ifrån FN:s barnkonvention.

Följ Plan International Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Plan International Sverige

Ny rapport: Miljontals flickor i Asien föder barn i stället för att gå i skolan4.3.2020 10:00:38 CETPressmeddelande

Barnäktenskap och oönskade graviditeter är de största utmaningarna för flickor i Asien. Länder måste göra stora investeringar för att flickors rättigheter ska uppnås. Situationen är mycket oroande, enligt Plan International, som i en ny rapport granskar flickors rättigheter i 19 asiatiska länder utifrån hälsa, utbildning, ekonomi, lagstiftning och skydd mot våld.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum