Svensk Handel

Modehandelns återhämtning bromsar in

Dela

Stilindex från Svensk Handel för juli månad 2022 visar att den förhållandevis goda utvecklingen som kunde anas i juni inte har hållit i sig. Ökningen från förra året är blygsamma 3,6% för kläder och för skor visas en minskning med 3,9%.

Modehandeln bromsar in, visar julisiffrorna.
Modehandeln bromsar in, visar julisiffrorna.

Det är siffror som inger oro hos handlarna inför hösten, efter fem månader med mer positiva siffror. Det sker en återhämtning men den går oroväckande långsamt. 

Butiker och e-handel

Juli
2022–2021

Juli
2022–2019

Ack. 
22 / 21

Ack. 
22 / 19

Kläder 3,6% 2,8% 22,0% 4,0%
Skor -3,9% -13,5% 16,6% -25,0%


Kommentarer från Svensk Handel

– Tyvärr bromsar modehandelns återhämtning in under juli. Särskilt oroväckande är utvecklingen inom skohandeln som till och med tappar gentemot pandemiåret 2021, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

– Modehandeln drabbades stenhårt under pandemin och många handelsföretag tvingades minska på personalstyrkan för att kunna överleva. Två år av drastiska omsättningstapp har gjort våra medlemmar mer sårbara - det ekar helt enkelt tomt i ladorna, säger Mats Hedenström.

– Vi ser nu kraftigt ökade kostnader inom framför allt transportområdet och detta i kombination med den höga inflationstakten skapar oro inför framtiden. Det är nu ännu viktigare än vanligt att våra politiska beslutsfattare står upp och försvarar den svenska konkurrenskraften så att svenska handlare får möjlighet att konkurrera på samma villkor som sina utländska kollegor, avslutar Mats Hedenström 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Modehandeln bromsar in, visar julisiffrorna.
Modehandeln bromsar in, visar julisiffrorna.
Ladda ned bild
Mats Hedenström är näringspolitisk chef på Svensk Handel.
Mats Hedenström är näringspolitisk chef på Svensk Handel.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Svensk Handel
Svensk Handel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

010-47 18 500http://www.svenskhandel.se

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda.

Ordförande är Anders Svensson och vd är Sofia Larsen. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum