Moderaterna

Moderaterna: Förslag för att sänka bolånekostnaderna för hushåll

Dela

Sverige är på väg in i en lågkonjunktur samtidigt som vi har hög inflation, EU:s fjärde högsta arbetslöshet och sjunkande tillväxttakt. Värdet på bostäder sjunker samtidigt som bolånekostnaderna stiger. Höga avgifter för att bryta bolåneavtal i förtid riskerar att driva upp bolåneräntorna ytterligare och gör det svårare att flytta. Moderaterna presenterar därför förslag för sänkta bolånekostnader.

Marknaden för banktjänster är notoriskt trögrörlig och många har samma bank hela livet. Bristen på konkurrens riskerar att få särskilt stort genomslag vid stora räntehöjningar, när bankerna gör snabba förändringar i sina erbjudanden.

Bankerna har höjt sina bolåneräntor kraftigt sedan årsskiftet och den genomsnittliga räntenivån är nu den högsta sedan 2014. Genomsnittsräntan på nya avtal för hushållens bostadslån med bindningstider mellan 1 och 5 år var i juni 3,27 procent, enligt SCB. Samtidigt har bankerna inte höjt den inlåningsränta som kunderna får i samma takt, genomsnittsräntan för nya insättningar på bankkonton var i juni 0,11 procent. 

Det finns en överhängande risk att  bolånekunderna få ta smällen för det nya ränteläget, medan bankerna kan behålla sina marginaler. En ränteökning med 1,5 procentenheter medför i snitt ökade månadskostnader på 5 900 kronor för en barnfamilj med bostadsrätt i Stockholm stad.

Ett stort hinder för rörlighet på bolånemarknaden är den kostnad som kunder betalar för att lösa ut ett bolån med bunden ränta i förtid, den så kallade ränteskillnadsersättningen. Nivån på ersättningen bestäms idag utifrån de förlorade ränteintäkter som uppsägningen innebär för kreditgivaren. Finansinspektionen uppskattar att kostnaden för att lösa ett lån på 1 miljon kronor med 2 procents ränta budet på 3 år blir 20 000 kronor två år i förtid, även om ränteläget antas vara oförändrat jämfört med när lånet tecknades.

Den höga kostnaden blir ett hinder för den som på grund av oförutsedda omständigheter, till exempel en separation, vill betala av sitt lån eller flytta tidigare än planerat. Bristen på rörlighet slår särskilt hårt mot unga och ekonomiskt utsatta.  

Moderaternas förslag för sänkta bolånekostnader

Svenska hushåll behöver stöd för att vända den onda spiralen av pessimism och övervintra den kommande lågkonjunkturen. För att minska kostnaderna för bolånetagare, stärka konkurrensen i banksektorn och öka rörligheten på bostadsmarknaden föreslår Moderaterna följande:

Gör det lättare byta bank för den med bundna bolån

Moderaterna kommer i regeringsställning ändra modellen för att beräkna avgiften för att avsluta bundna bolån i förtid i syfte att sänka kostnaden för svenska hushåll och öka konkurrensen på bolånemarknaden. Finansinspektionen tog redan i början av året fram ett förslag på hur en ny modell för beräkning av ränteskillnadsersättning skulle kunna se ut.

Uppdrag till Finansinspektionen att utreda åtgärder för att öka konkurrensen inom banksektorn

Moderaterna kommer ge Finansinspektionen i uppdrag att utreda åtgärder för att öka rörligheten på marknaden för bolån och andra banktjänster. Finansinspektionen ska inom detta uppdrag särskilt granska vilken lagstiftning som gett resultat i jämförbara länder. Finansinspektionen tillförs ytterligare 120 miljoner kr i ökad finansiering för att bekämpa ekonomisk brottlighet och skärpa tillsynen av konkurrensen mellan bankerna.

Stoppa höjningen av bolåneskatten

Socialdemokraterna har drivit igenom en skatt som slår direkt på hushållens bolånekostnader. För en villa med genomsnittligt marknadsvärde kan det handla om 3 500 kronor per år. Socialdemokraterna planerar nu att ytterligare höja bolåneskatten från 2023, med ökade kostnader för bolånetagare som konsekvens. Moderaterna kommer att stoppa den höjningen.

____

För uppföljande intervju, vänligen kontakta pressekreterare Hanna Strömberg.

Kontakter

Bilder

Om

Moderaterna
Moderaterna
Blasieholmsgatan 4A
11148 Stockholm

08-6768000http://www.moderaterna.se

 Sverige ska vara möjligheternas land. Där det är din ansträngning som avgör hur långt du kan gå  – inte varifrån du kommer eller vilka föräldrar du har. Sverige ska vara ett land där klassresor är möjliga - barn ska aldrig ärva sina föräldrars problem. Tillsammans kan vi se till att Sverige får en hoppfull framtid.

Följ Moderaterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Moderaterna

Torgmöte med Ulf Kristersson, Elisabeth Svantesson och Anders Borg i Stockholm9.9.2022 12:30:00 CEST | Pressmeddelande

Lördagen, den 10 september, håller Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, Elisabeth Svantesson och tidigare finansminister Anders Borg ett gemensamt torgmöte på scenen vid Sergels torg. Sedan besöker de gemensamt valstugan vid Karlaplan och möter väljare. Torgmöte på Soltorget vid Sergels torg Tid: Lördagen den 10 september klockan 14:00 Plats: Scenen på Soltorget vid Sergels torg, Stockholm Besök i valstugan vid Karlaplan Tid: Lördagen den 10 september klockan 15:00 Plats: Moderaternas valstuga vid Karlaplan Medier är välkomna att ställa frågor. Föranmälan sker till helena.walentowicz@moderaterna.se eller hanna.stromberg@moderaterna.se

Moderaterna presenterar två nyheter för att få ordning på elkrisen9.9.2022 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag, fredagen den 9 september, presenterar Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson och energi- och näringspolitiska talesperson Carl-Oskar Bohlin nya förslag för att få ordning på elkrisen – på kort och lång sikt. Tid och plats Tid: 09:30, fredagen den 9 september Plats: Riksdagens presscenter Föranmälan görs till tom.samuelsson@moderaterna.se eller hanna.stromberg@moderaterna.se.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum