Nypon förlag

Modern klassiker om våldtäkt tillgängliggörs för fler

Dela

Ungdomsromanen Kort kjol, Christina Wahldéns debut från 1998, har genom drygt två decennier nått hundratusentals läsare. Den har kallats en modern klassiker och var den första ungdomsboken som helt fokuserade på sexuellt våld. Kort kjol har sålts i drygt 50 000 exemplar och lånas fortfarande ut nära tiotusen gånger per år. Nu kommer den dessutom ut både som ljudbok och i lättläst version, med målet att fler ska kunna delta i diskussionen om övergrepp, på lika villkor.

Kort kjol skriven av Christina Wahldén bearbetad av Lina Stoltz för Nypon förlag.
Kort kjol skriven av Christina Wahldén bearbetad av Lina Stoltz för Nypon förlag.

- Jag är otroligt glad över att mina förlag vill uppdatera formaten så att Kort kjol kan fortsätta att nå nya läsargrupper som kanske inte ens var födda när boken skrevs. Även om man av olika skäl inte är så stark i språket eller läsningen kan alla nu ta del av innehållet och diskutera frågor som samtycke och vad som är ett sexuellt övergrepp, säger Christina Wahldén.

Hon är en av Sveriges mest lästa barn- och ungdomsförfattare. Sedan debuten har hon skrivit 70 böcker till som sammanlagt har lånats ut drygt 1,7 miljoner gånger på biblioteken. Totalt har hennes böcker sålt i drygt en kvarts miljon exemplar. Just Kort kjol är fortfarande en bok som många läser och diskuterar på högstadiet och gymnasiet landet över.

Kort kjol skrevs långt innan Metoo, men den debatten aktualiserade frågan om vad man får göra med en annan människa. Jag har talat med tusentals elever om sexualbrott och varit i klasser där förövare och utsatt fortfarande går kvar tillsammans. Och övergrepp drabbar inte enbart flickor, säger Christina Wahldén.

- Undersökningar visar också att allt fler unga har svårt att läsa och ta till sig det skrivna ordet. Min förhoppning med ljudboken och den lättlästa versionen av Kort kjol är att även de personerna nu ska kunna delta i diskussionen om övergrepp på lika villkor som alla andra.

Ämnet våldtäkt är fortfarande högaktuellt. År 2019 anmäldes totalt knappt 23 200 sexualbrott, vilket var en ökning med tre procent i jämförelse med 2018, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. Sexualbrotten omfattar flera olika typer av gärningar. Här finns bland annat 8 580 våldtäkter och 10 460 fall av sexuellt ofredande i hela landet. Samtidigt uppgav sex procent av befolkningen mellan 16 och 84 år i Brås nationella trygghetsundersökning att de utsatts för sexualbrott under 2018. Det motsvarar 482 000 personer om det räknas om till antal utsatta personer i befolkningen.

- Egentligen skulle jag önska att Kort kjol inte behövdes och inte var aktuell längre, men tyvärr är det på motsatt sätt. Det är enklare att tala om en bok man har läst än vad man själv har varit utsatt för. En sak som har ändrats till det bättre sedan Kort kjol först kom ut är att de som är drabbade inte skäms på samma sätt som tidigare, säger Christina Wahldén.

Det är också en bok som rör upp känslor, inte minst hos vuxna och föräldrar. Hösten 2015 blev Kort kjol mycket uppmärksammad efter att Hammarö kommun beslutat att ta bort den som läsning i helklass i skolan. Kommunen hade då utsatts för hårda påtryckningar från föräldrar som även hotat att anmäla boken till Skolinspektionen, bland annat med hänvisning till att boken har "ett språk som inte lämpar sig för barn".

Ljudboken Kort kjol är inläst av Ella Schartner, som tidigare bl.a. läst in Klubben. Den utkommer 6 oktober. Den lättlästa versionen av Kort kjol är bearbetad av Lina Stoltz och gavs ut på Nypon förlag i augusti i år. Till den lättlästa versionen finns även uppskattat arbetsmaterial, både till läraren och eleven, som går att ladda ner kostnadsfritt på förlagets hemsida. Att utgå från arbetsmaterialet är ett bra sätt att närma sig ämnet och arbeta med boken i undervisningen. Eleverna får möjlighet att reflektera vad de läst på, mellan och bortom raderna samtidigt som läraren får tips på ingångar till vidare diskussioner. Kort kjol finns även utgiven på danska, finska och tyska.

Ur BTJ:s recension av den lättlästa versionen av Kort kjol:

Även om Metoo-rörelsen har rört om i grytan så är denna berättelse ständigt aktuell och det är bara att välkomna en lättläst version som gör den tillgänglig för alla. Den avskalade skildringen gör att maktstrukturerna blir ännu tydligare och det blir också lätt att själv tänka vidare kring hur den utsatta Myran upplever sin situation när hon ska anmäla hos polisen och genomgå undersökning, möta skolkamraterna som hört rykten, ta sig igenom rättegången och långsamt börja läka. Wahldéns journalistiska bakgrund märks i berättelsens driv, viljan att skildra flera perspektiv samt lyfta fram fakta på ett begripligt sätt.

Christina Wahldén, född 1965, är författare och journalist. Hon har givit ut ett tjugotal barn- och ungdomsböcker, för vilka hon har fått flera priser och nomineringar, Teskedsordens litteraturpris 2010, Fadimepriset 2013, Spårhunden 2018 och Barnens Romanpris i Karlstad 2018.

Nyckelord

Kontakter

Jenny Edh Jansen, Kommunikationsansvarig Rabén & Sjögren
jenny.edh-jansen@rabensjogren.se, 0707-144131

Bilder

Kort kjol skriven av Christina Wahldén bearbetad av Lina Stoltz för Nypon förlag.
Kort kjol skriven av Christina Wahldén bearbetad av Lina Stoltz för Nypon förlag.
Ladda ned bild
Kort kjol skriven av Christina Wahldén bearbetad av Lina Stoltz för Nypon förlag.
Kort kjol skriven av Christina Wahldén bearbetad av Lina Stoltz för Nypon förlag.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Nypon förlag
Nypon förlag
Åkergränden 1
221 00 Lund

046-31 20 02https://www.nyponforlag.se/

Nypon förlag ger ut lättläst litteratur för barn och unga. Med vår utgivning är vi störst i Sverige på lättläst. För att bidra till läsförståelse och språkutveckling för alla samarbetar vi med specialpedagoger, litteraturpedagoger, logopeder, skolbibliotekarier, lärare, språkforskare och många fler. Nypon förlag startades 2010, och 2012 började vi ge ut lättläst för vuxna under namnet Vilja förlag. Sedan 2020 är Nypon och Vilja förlag en del av Studentlitteratur – Sveriges största läromedelsförlag.