Modulhusboomen - nu kommer den

Dela

Förra året talades det om "snabba bostäder" i spåren av ett växande antal asylsökande. Men efterfrågan på tillfälliga bostäder uteblev – tills nu. Idag planerar eller utreder kommunerna för minst 6000 boende, visar Dagens Samhälles kartläggning.

Boverket pekade redan i mars 2015 ut en dellösning på den skenande bostadsbristen: på bara sex månader skulle uppåt 6 000 modulhus kunna stå färdiga.

Men boomen uteblev.

Nu har det dock börjat röra på sig. Enligt en sammanställning som Dagens Samhälle gjort är modulboenden för 6000 personer beslutade eller under utredning.

Enligt en ett par år gammal uppskattning omsatte moduluthyrning 1,4 miljarder kronor i Sverige. Bara de fyra företag som har ramavtal med SKL Kommentus omsatte 1,8 miljarder kronor 2014. Med de affärer som nu är på gång passerar branschomsättningen 2 miljarder med råge.

– Vi har idag en enorm efterfrågan och brist på moduler. I år tillverkar vi 2300 stycken, vilket är mer än dubbelt så mycket som ett normalår, säger Martin Lundbergh, försäljningschef på Expandia, ett av de företag som hyr ut moduler.

Men några snabba bostäder lär det inte bli.

– Om du lägger en order idag kan vi leverera till nyårsafton, säger Per-Olof Ekberg på PCS Projektservice, till Dagens Samhälle.

Nyckelord

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum