Moelven

Moelven bygger pelletsfabrik i Karlskoga

Dela

Moelven investerar 382 millioner kroner i ny pelletsfabrik och anläggning för energiproduktion vid Moelven Valåsen i Karlskoga. Den innovativa pelletsfabriken planeras tas i drift hösten 2024.

Moelven Valåsens industriområde. Foto: Johan Blomquist
Moelven Valåsens industriområde. Foto: Johan Blomquist

– Moelven tar ansvar för att ta tillvara hela naturresursen när vi brukar skogen. När hälften av timmerstocken blir fiberprodukter är detta ett mycket hållbart och lönsamt sätt att hantera restråvaran från våra sågverk, säger Morten Kristiansen koncernchef på Moelven Industrier ASA.

Investeringen är resultatet av kapacitetsutbyggnaden vid Moelvens sågverk i regionen. Koncernledningen har tidigare meddelat ett investeringspaket på totalt 635 miljoner kroner för investeringar vid Moelven Edanesågen AB och Moelven Valåsen AB.

Integrerat med sågverket

Den nya pelletsfabriken kommer att helt integreras med Moelven Valåsens sågverk i Karlskoga. Energiproduktionen ska byggas ut för att tillgodose det ökade behovet av biobaserad energi som kommer som en konsekvens av redan pågående utvecklingsprojekt. Investeringen har en kostnadsram på 382 miljoner kronor (SEK).

Fabriken är byggd på samma sätt som Moelvens första pelletsfabrik på Sokna i Norge, som också är helt integrerat med Moelven Soknabruket. När den här pelletsfabriken togs i bruk år 2020 var det den första i sitt slag i Norge. Produktionsmedtoden hade aldrig tidigare används i nordiskt klimat.

– Vi har en fördel i att vi kan ta till vara erfarenheterna från framgångssagan med vår första innovativa pelletsfabrik i Norge nu när vi nu ska ta oss an ett liknande projekt i Sverige, säger Kristiansen.

Pellets till världen

Pelletsfabriken kommer att ha en kapacitet på 80 000 ton pellets om året, men dimensioneras för att långsiktigt kunna öka produktionen upp till 105 000 ton per år.

Satsningen innebär åtta nya arbetstillfällen i Karlskoga, där Moelven sedan tidigare bedriver verksamhet genom sågverket Moelven Valåsen AB och hyvleriet och distributionscentret Moelven Valåsen Wood AB. Moelven Pellets AB kommer att tillverka vita träpellets av högsta kvalitetsklass som kommer att distribueras till den internationella marknaden via fartyg från Vänern.

– Moelven är positionerade i stora delar av värdekedjan. Det gör att vi kan skapa närproducerade och hållbara produkter lokalt även för den globala marknaden, säger Kristiansen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Moelven Valåsens industriområde. Foto: Johan Blomquist
Moelven Valåsens industriområde. Foto: Johan Blomquist
Ladda ned bild
Pellets. Foto: Moelven
Pellets. Foto: Moelven
Ladda ned bild
Moelvens första pelletsfabrik på Sokna som togs i drift 2020. Foto: Moelven
Moelvens första pelletsfabrik på Sokna som togs i drift 2020. Foto: Moelven
Ladda ned bild

Om

Moelven
Moelven
Industrivegen 2
N-2390 Moelv, Norge

+47 914 348 803https://www.moelven.com/se

Moelven Industrier ASA är en skandinavisk industrikoncern som tillverkar hållbara produkter och tjänster för byggbranschen. 2021 omsatte koncernen 14,8 miljarder NOK och har cirka 3300 medarbetare. Moelvens 33 produktionsbolag är fördelade på 41 produktionsplatser i Norge och Sverige, och är uppdelat i tre divisioner: Timber, Wood och Byggsystem.

Följ Moelven

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Moelven

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum