Naturvetarna

Möjligheterna för naturvetare att få jobb blir allt bättre

Dela

Arbetsmarknaden för naturvetare blir allt bättre och nu är det konkurrens om kompetensen. Det visar årets framtidsprognoser för akademiker. Nytt för i år är att efterfrågan på dietister ökar och att det är balans på arbetsmarknad för biologer.

– Naturvetare som påbörjar en utbildning idag kommer inte att uppleva några större svårigheter att etablera sig på arbetsmarknaden, säger Marita Teräs, utredare på Naturvetarna.

De största skillnaderna jämfört med prognoserna till förra årets upplaga är en tilltagande efterfrågan på dietister, samt bedömningen att det på 5 års sikt inte längre kommer att vara några naturvetargrupper som upplever stor konkurrens om jobben.

Fler sysselsatta inom tjänstesektorn. Framför allt ökar antalet naturvetare som är sysselsatta inom tjänstesektorn stadigt och i offentlig sektor. Naturvetare med en bred examen och en tydlig idé om hur de vill använda sin kompetens är efterfrågade.

– Mitt bästa råd till dig som ska börja studera är att ställa kritiska frågor till utbildningsansvarig om hur de förbereder sina studenter för yrkeslivet och hur kontakterna med de framtida arbetsgivarna ser ut, säger Naturvetarnas utredare Marita Teräs som tagit fram prognoserna för naturvetare.

Naturvetarnas bedömningar, där siffran i parantes anger prognosen säkerhet där 1 är mycket hög säkerhet och 5 är mycket hög osäkerhet.

Liten konkurrens om jobben

 1. Arbetsmiljöingenjör (3)
 2. Biomedicinsk analytiker (2)
 3. Data- och systemvetare (3)
 4. Dietist och nutritionist (3)*
 5. Djursjukskötare (3)
 6. Kemist (4)
 7. Matematiker och statistiker (3)

Balans

 1. Agronom och lantmästare (3)
 2. Biolog (5)*
 3. Biomedicinare (4)
 4. Fysiker och sjukhusfysiker (4)
 5. Geovetare och naturgeograf (4)
 6. Hortonom, landskapsingenjör och trädgårdsingenjör (5)
 7. Jägmästare, skogsvetare och skogsmästare (3)
 8. Miljöutbildad (5)

*Prognosen från 2017 är förändrad.

Den som vill veta mer om bedömningen för enskilda utbildningsinriktningar kan läsa mer på Naturvetarnas arbetsmarknadssidor på webben eller i årets upplaga av Framtidsutsikter. Saco publicerar årligen Framtidsutsikter i samarbete med Naturvetarna och andra Sacoförbund.

För vidare information, v.v. kontakta:

Marita Teräs, utredare, 073-366 24 81.

Kontakter

Om

Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.

Vi har 33 000 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.

Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

Naturvetarna för dialog med Region Värmland om medarbetarnas utveckling23.5.2019 08:17:00 CESTPressmeddelande

Många medarbetare vittnar om bristande utvecklingsmöjligheter inom hälso- och sjukvården, samtidigt som de medicinska och tekniska förändringarna i verksamheten sker snabbt. Arbetsgivare som Region Värmland måste bli bättre arbetsgivare och skapa förutsättningar för att attrahera, utveckla och behålla sin personal. I sin satsning på hälso- och sjukvårdssektorn besöker fackförbundet Naturvetarna i dag Region Värmland för att föra dialog om naturvetares roll och kompetens inom sektorn för att skapa en effektivare hälso- och sjukvård.

Naturvetarna för dialog med Region Stockholm om kompetensförsörjning9.5.2019 06:30:00 CESTPressmeddelande

Ökad digitalisering, utvecklad diagnostik och fler individualiserade behandlingar gör att nya kompetenser behövs inom hälso- och sjukvården. För att klara kompetensförsörjningen och genomföra nödvändiga organisatoriska förändringar, måste regioner som arbetsgivare skapa en attraktiv och inkluderande utvecklingskultur. I Naturvetarnas satsning på hälso- och sjukvårdssektorn besöker förbundet under maj månad fyra sjukhus i Region Stockholm och för dialog om naturvetares roll och kompetens inom sektorn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum