Mojo vill få svenska män att bry sig om fertilitet: ”Vår tur nu”

Dela

Mojo vill få svenska män att ta ansvar för sin fertilitet. Och det genom snabba spermietester, som genomförs i hemmet och analyseras med hjälp av AI. "Män har större ansvar än att komma, och det är hög tid att vi tar det ansvaret, för vår egen och för våra partners skull", säger Andreas Granath, bolagets CMO.

Mojos hemtest.
Mojos hemtest.

Fertiliteten hos västerländska män sjunker. Mellan 1973 och 2011 sjönk antalet spermier med mer än 50 procent hos västerländska män, enligt en studie från Icahn School of Medicine at Mount Sinai publicerad 2017. Men ingen vet riktigt varför och mer forskning behövs på området.

– En sak vet vi och det är att män överlag inte har koll på sin egen fertilitet och inte heller känner sig bekväma att prata om det. Det vill vi förändra, säger Andreas Granath.

Med ett knapptryck kan man beställa ett hemtest för spermieanalys och lika snabbt kan testet returneras till Mojos laboratorium där det analyseras. Ett AI-mikroskop utvecklat tillsammans med världens främsta specialister inom manlig fertilitet, tar hand om analyserna. Svar utlovas inom 24 timmar. Först ut på tur att få prova testerna är stockholmarna.

– I dag mäter vi allt utom det som för många personer nog är det viktigaste i livet: Möjligheten att bli förälder. Och då antalet spermier hos västerländska män sjunker är det viktigt att tidigt skaffa sig kunskapen så att man själv kan ta ansvar för planerandet av sitt liv, säger Andreas Granath.

Testet mäter 12 parametrar, som antal spermier, dess rörlighet, koncentration av spermier i sädesvätskan och volym av sädesvätskan. Testen utförs i linje med Världshälsoorganisationens riktlinjer och är att jämföra med tester som utförs hos en klinik.

Andreas Granath menar att kvinnor alltför länge fått ta ansvar för den reproduktiva hälsan men att det faktiskt lika ofta hänger på männen.

– I hälften av fallen där heterosexuella par inte kan få barn på naturligt sätt är spermierna en bidragande faktor. Nu är det vår tur att ta ansvar, säger Andreas Granath.

Mojo grundades i Frankrike av vännerna Mohamed Taha, Fanny Chesa, Daniel Thomas och Tobias Boecker. Men Sverige blir första landet för snabbtesterna.

– Sverige är ett land som ligger i framkant när det kommer till såväl teknik som jämställdhet, och vi tror Sverige är redo för detta, säger Andreas Granath.

Nyckelord

Kontakter

För mer information, kontakta gärna:
Maria Hazard, presskontakt Mojo, maria.hazard@obeyapr.se, 070-355 90 70

Bilder

Mojos hemtest.
Mojos hemtest.
Ladda ned bild
Andreas Granath, CMO Mojo.
Andreas Granath, CMO Mojo.
Ladda ned bild
Mohamed Taha, Founder Mojo.
Mohamed Taha, Founder Mojo.
Ladda ned bild

Om

Mojo
21 George Pompidou
69003 Lyon, France

http://www.mymojo.ai