Dagens Samhälle

Moms på hyrpersonal slår mot sjukvården

Dela

Uthyrning av vårdpersonal beläggs med moms. Det väntas Skatteverket slå fast inom kort. En momsbeläggning skulle vara ”förödande”, säger Region Västernorrlands ekonomidirektör Lars Halén till Dagens Samhälle.

 
Hyrnotan för vården har stigit kraftigt de senaste åren. 2017 var den uppe i över 5 miljarder kronor. Och snart kan inhyrningen bli ännu dyrare.

I en dom i juni slog Högsta förvaltningsdomstolen nämligen fast att sjukvård som säljs via bemanningsföretag ska momsbeläggas, från att tidigare varit undantagen från moms. 

Inom kort kommer Skatteverket med ett ställningstagande där man preciserar vad denna dom mer i detalj ska betyda för svensk sjukvård. Myndigheten har formulerat ett utkast till beslut som skickats till berörda aktörer inom vården och bemanningsbranschen. Det omarbetas nu efter deras respons, men huvudinriktningen står klar: det blir en momsbeläggning på uthyrning av vårdpersonal.

– Vi känner en stark oro för att Skatteverket ska göra en bred tolkning av domen, säger förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund på Vårdföretagarna. Hon varnar för att konsekvenserna kan bli allvarliga och mycket fördyrande.

Region Västernorrland är starkt beroende av inhyrd vårdpersonal. En momsbeläggning skulle drabba regionen hårt, enligt ekonomidirektör Lars Halén.

– Om momsbeläggningen omfattade all inhyrning i landstinget skulle vi tappa intäkter på 25 miljoner kronor varje år. Det skulle vara förödande i en redan ansträngd ekonomi, säger han.

Skatteverkets definitiva ställningstagande kommer inom kort.

Hela artikeln bifogas.

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum