Röda korset

Mörkt kapitel i svensk historia vinner Röda Korsets journalistpris 2021

Dela

Randi Mossige-Norheim, Thomas Kanger och Magnus Arvidson vinner 2021 års journalistpris för dokumentärserien Vipeholmsanstalten från Sveriges Radio. Vipeholms sjukhus var en gång Sveriges största så kallade sinnesslöanstalt. Där skulle de som inte passade in någon annanstans förvaras. De kallades svårskötta, obildbara och sinnesslöa. Men vad hände egentligen bakom de låsta dörrarna på anstalten?

Vinnarna av Röda Korsets journalistpris 2021 är Randi Mossige-Norheim, Thomas Kanger och Magnus Arvidson.
Vinnarna av Röda Korsets journalistpris 2021 är Randi Mossige-Norheim, Thomas Kanger och Magnus Arvidson.

Motivering för vinnarpriset
Vipeholmsanstaltens verksamhet är ett mörkt kapitel i vår historia. Övergrepp mot skyddslösa människor som för tankarna till Nazityskland. Särskilt de medicinska experimenten med att framkalla karies hos patienter, inklusive små barn genom att tvinga i dem Sveriges segaste kolor.

Solskensbarnet Inge Torkel som blev avdelningens ”mest svårskötta patient”.

Patienten Olle som lärde sig tyska, skrev till Hitler och erbjöd honom jobb som ”klosettkonsulent”. Han skrev även brev hem till sin familj, som personalen aldrig postade.

Långsamt, hjärtskärande pedagogiskt bygger Randi Mossige-Norheim upp berättelsen från grunden.152 hjärnor har skickats till ett labb i Uppsala. Att reporterns egen farbror Inge Torkel är en av dessa gör att det bränner till. Blir personligt på ett djupt inkännande vis.

I redaktionen även Thomas Kanger och Magnus Arvidson.

Serien är ett samarbete mellan Ekot och P1 Dokumentär. Länk till det vinnande bidraget  https://sverigesradio.se/grupp/20362

Juryns arbete
−Årets nominerade bidrag var alla av hög kvalitet och det har varit berikande att ta del av gedigna berättelser. Bakom det vinnande bidraget återfinns en enig jury och ytterst så handlar årets val av pristagare att stå upp för varje människas okränkbara värde, säger Margareta Wahlström, ordförande i Svenska Röda Korset.

Juryn
Svenska Röda Korsets ordförande Margareta Wahlström leder arbetet. Jurymedlemmar är Arash Mokhtari, reporter på tidningarna Vision och Chefen i fokus, Clara Henry, medieprofil, Maja Aase, kommunikationsstrateg på Union to Union och frilansjournalist, Micael Lindholm, strategisk rådgivare, Gunnar Bohlin, radiojournalist och författare och Paul Hansen, fotograf DN och författare.

Kriterium för priset
Röda Korsets journalistpris belönar en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning – som under föregående år ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige. Priset är ett resestipendium på 30 000 kronor.

Tidigare pristagare
Anna Roxvall och Johan Persson 2020
Katja Magnusson, Håkan Engström och Daisy Mohr 2019
Katia Wagner och Anders Hansson 2018
Erik Wiman och Magnus Wennman 2017
Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco 2016
Daniel Velasco, Niklas Orrenius och Anders Hansson 2015
Randi Mossige-Norheim 2014
Markus Alfredsson och Linnea Hambe 2013
Sofia Eriksson och Mikaela Matar 2012
Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco 2011
Katarina Gunnarsson 2010
Randi Mossige-Norheim 2009
Lasse Granestrand och Sven Irving 2008
Jörgen Huitfeldt, Thella Johnson och Ola Wong 2007
Hanna Sofia Öberg 2006

Kontakter

Bilder

Vinnarna av Röda Korsets journalistpris 2021 är Randi Mossige-Norheim, Thomas Kanger och Magnus Arvidson.
Vinnarna av Röda Korsets journalistpris 2021 är Randi Mossige-Norheim, Thomas Kanger och Magnus Arvidson.
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Stort intresse för Röda Korsets digitala första hjälpen-utbildningar 10.9.2021 14:45:00 CEST | Pressmeddelande

Drygt 40 procent av svenskarna upplever att de har otillräckliga kunskaper i första hjälpen, enligt en ny Sifo-undersökning. Nu satsar Röda Korset, som är världsledande inom första hjälpen-utbildningar, på att förändra sättet människor lär sig livräddning på, bland annat genom digitala lösningar och hittills har tusentals svenskar sökt sig till online-utbildningarna.

Sverige måste ge hållbart skydd för människor som flyr från Afghanistan1.9.2021 09:44:18 CEST | Pressmeddelande

Situationen i Afghanistan är extremt allvarlig. Sverige har sedan i mitten på juli stoppat utvisningarna till Afghanistan och tar i dagsläget inga nya beslut i asylärenden som rör afghanska medborgare. Dock lever många människor i Sverige, varav många barn och unga, i stor ovisshet och osäkerhet om framtiden. Sverige måste nu kunna garantera att de grundläggande humanitära behoven tillgodoses för människor i denna utsatta situation, menar Svenska Röda Korset.

4 200 anhöriga saknas av personer i Sverige29.8.2021 20:00:00 CEST | Pressmeddelande

Varje år förlorar tusentals människor kontakten med varandra i samband med krig, konflikt och naturkatastrofer. Just nu saknar minst 1 100 människor i Sverige information om vad som hänt nästan 4 200 anhöriga i utlandet. Många familjer till saknade personer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt – ett lidande som i många fall förlängts av covid-19. Samtidigt ställs ofta familjerna inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum